Wilmke Boersma van Future Communication.
Wilmke Boersma

Webredactie van Rijks­waterstaat voor een betere online aanwezig­heid

De afgelopen zes jaar verzorgden verschillende consultants van Future Communication de webredactie van Rijkswaterstaat. Benieuwd naar hoe dat ging? Onze contentconsultants Wilmke, Sander, Jeanette en (inmiddels oud-collega) Kenza vertellen er graag meer over.

 

Bron foto: https://beeldbank.rws.nl, Rijkswaterstaat / Joop van Houdt

Kantoor van rijkswaterstaat in utrecht.

 

Rijkswaterstaat werkt samen aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland. Miljoenen mensen maken dagelijks gebruik van de wegen, vaarwegen en watersystemen in Nederland. Daarom is het belangrijk dat de informatie van Rijkswaterstaat online goed vindbaar en zichtbaar is voor iedereen.

 

Vraag

Hoe zorgen we als Rijkswaterstaat dat we online goed zichtbaar zijn en onze werkzaamheden, projecten en kunstwerken de juiste aandacht krijgen, zowel intern als extern? Waarbij een positieve positionering belangrijk is. Daarnaast is heldere communicatie bij veranderingen in de leefomgeving van belang. Met deze aspecten wist Future Communication wel raad.

Keertje koffie drinken?

Wilmke Boersma van Future Communication. Maak een afspraak

Werkzaamheden

Wilmke, Sander, Kenza en Jeanette gingen namens Future Communication als contentconsultants aan de slag om de redacties van Rijkswaterstaat te versterken. Zo droegen ze bij aan zowel de interne als externe communicatie. Ze waren onder andere verantwoordelijk voor:

  • (eind)redactie, plaatsing van content op www.rws.nl;
  • inboxbeheer voor de corporate website en (deels voor) intranet;
  • contentcreatie en cms-werkzaamheden voor het social media team en de intranetredactie;
  • advisering en uitvoering op het gebied van SEO, Google Analytics en digitoegankelijkheid;
  • advisering bij doorontwikkeling corporate website;
  • (door)ontwikkeling, advisering en uitvoering bij de Werken bij Rijkswaterstaat-website, waarmee bezoekers een kijkje in je keuken nemen bij Rijkswaterstaat als werkgever.

Tot hun takenpakket behoorde deels het adviseren over uiteenlopende vraagstukken. “Bijvoorbeeld bij de doorontwikkeling van de website en de online presentatie van campagnes en contentcreatie zelf”, vertelt Kenza. Het is daarbij erg belangrijk om snel te kunnen schakelen en je aan te passen aan de visie en denkwijze van de opdrachtgever. Sander: “Rijkswaterstaat heeft namelijk een breed publiek. Hier pas je je schrijfstijl als contentconsultant op aan. Dit betekent: een open en actieve schrijfstijl op B1-niveau.”

vier contentconsultants van Future Communication.

Team Rijkswaterstaat vertelt:

“Ieder van ons werd expert op een bepaald gebied en collega’s binnen Rijkswaterstaat wisten ons voor die specifieke taak en rol te vinden. Zo werkten we als zelfstandig team met eigen verantwoordelijkheden.”

(v.l.n.r. Kenza Benjekra, Jeanette Lohnstein, Sander Koster en Wilmke Boersma)

Een hecht team

Ze vormden een hecht team met ieder een eigen rol, vertelt Wilmke: “Ieder van ons werd expert op een bepaald gebied en collega’s binnen Rijkswaterstaat wisten ons voor die specifieke taak en rol te vinden.” Zo werkten ze als zelfstandig team met eigen verantwoordelijkheden. Dit gaf een samenhorigheidsgevoel tijdens de opdracht, geeft Jeanette aan. “Het was heel leuk om met vaste collega’s intensief voor een langere tijd samen te werken. Je start samen op en je sluit samen af. Dit zorgt voor een andere dynamiek dan wanneer iedere collega bij een andere opdrachtgever werkt.”

Resultaat

De opdracht was veelzijdig en divers. Naast contentcreatie, focus op toegankelijke en leesbare teksten en de verbeterde online vindbaarheid door de toepassing van SEO, hebben de teamleden onder andere ook hun tanden gezet in een groot contentmigratieproject. Hier hebben zij mede geadviseerd over het functionele beheer en geholpen bij het testen ervan. Ook heeft het team bijgedragen aan het verstevigen van de positionering, door bij iedere opdracht in het achterhoofd te houden waar Rijkswaterstaat voor staat en waar de projecten voor dienen. Dit heeft de afgelopen jaren voor een consistente online communicatie gezorgd met behoud van de goede positie op Google.

Wat de klant vindt

logo Rijkswaterstaat.

“Future Communication verzorgde in de afgelopen jaren onze webredactie. Met heel veel passie en kunde onderhielden zij onze corporate websites en hielpen met contentcreatie voor intranet en social media. Team Future was echt een verlengstuk van onszelf, met een groot hart voor het mooie werk van Rijkswaterstaat.”

Christa Smits Hoofdredacteur corporate website Rijkswaterstaat

Meer weten?

Wil je meer weten over dit project? Of ben je benieuwd wat wij voor jou of jouw project kunnen betekenen? Neem contact met ons op.

Wilmke Boersma van Future Communication.
Wilmke Boersma 0620865357
(Vereist)