Vincent Moerman

Duurzame dilemma’s: Vincent over ‘Ontplooiers’

Als je FutureProof bent, ben je voorbereid op de toekomst. Wie wil dat nou niet? Maar hoe doe je dat met alle veranderingen om ons heen rondom duurzaamheid? En hoe zet je hier effectieve communicatie op in? Daar nemen we jou de komende weken in mee met de ‘duurzame dillema’s’.

In gesprek met ons?

31 augustus 2023

Stap één is weten wat er speelt. Wat motiveert mensen om duurzamer te leven en wat bepaalt hun keuzes? Wat zijn onderliggende waarden, principes en overtuigingen? Alleen dan kan je een (communicatie)beleid maken dat mensen in beweging zet. Van hoe we wonen, ons vervoeren tot het voedsel dat we eten en hoe we omgaan met ons afval. Motivaction deed onderzoek en omschreef vijf consumentenprofielen in duurzaam gedrag. Wij vragen collega’s om hun ervaringen en beste communicatietips.

Groen, groener, groenst 

‘Vijf Tinten Groener’: een spraakmakend onderzoek van Motivaction, neemt ons mee in de houding en het gedrag van die vijf profielen: de verantwoordelijken, ontplooiers, statusbewusten, structuurzoekers en plichtsgetrouwen. Wij vroegen onze collega’s welke profielen zij herkennen; bij zichzelf, hun omgeving of in eerdere opdrachten. Wat motiveert mensen tot een groener en duurzamer leven en wat ook juist niet? En welke communicatietips hebben ze die deze specifieke doelgroepen verder helpen bij hun duurzame keuzes en dilemma’s? In deze blog gaan we in op het profiel van de ontplooier.

 

Het profiel van de ontplooier

De ontplooier gaat voor ervaringen. Ontplooiers zijn optimistisch. Ze zien kansen en mogelijkheden en willen op hun eigen manier bijdragen aan een duurzame wereld. Maar wel op een manier die hun persoonlijke vrijheid niet in de weg staat. Dat is namelijk een belangrijk punt voor ontplooiers. Ze gaan graag op zoek naar nieuwe ervaringen en dingen waar ze veel plezier uithalen. Ze zijn creatief, oplossingsgericht en willen zichzelf ontwikkelen. Ontplooiers volgen niet de massa, maar gaan zelf op onderzoek uit. Laten we eens inzoomen op het profiel van de ontplooier en een kijkje nemen in het leven van Vincent. 

Doe het op je eigen manier

Vincent is een echte ontplooier binnen de ‘vijf tinten groen’. Hij wil bijdragen om het probleem op te lossen, maar het moet wel leuk blijven. Hij wil de vrijheid houden om leuke dingen te doen en om het op zijn manier te doen. Duurzaamheid is voor hem een vaag begrip met vele definities. Hij weet nog niet wat het voor hem betekent en vindt het daarom lastig om te zeggen wat hij ervan vindt. Als ontplooier vindt hij het wel belangrijk dat iedereen er op een eigen manier invulling aan kan geven.

Dilemma’s

Hoewel Vincent bewust duurzame keuzes maakt, ervaart hij soms ook dilemma’s.
Hij vertelt daarover:

“Ik woon in een dorp en heb een baby van vier maanden, ik maak dus vooral praktische overwegingen. Fietsen is vaak een gedoe en een elektrische auto te klein. Het openbaar vervoer is al helemaal geen optie. Ik doe wel boodschappen bij de slager en bakker. Naast dat het lekkerder is, is het ook beter voor het milieu. Hoewel ik wel wil bijdragen aan duurzaamheid, wil ik dat op mijn eigen manier doen. Maar om de een of andere reden zet ik die stap ook niet. De urgentie dringt nu pas tot me door en dat heb ik wel nodig om over te gaan tot actie. Tot de bosbranden en het noodweer was ik er simpelweg nog niet mee bezig.”

Vincent Moerman

Consultant

Een vertaalslag naar communicatie 

Wat helpt een ontplooier bij keuzes en dilemma’s?

  1. Focus in je boodschap niet op het verbeteren van de wereld of aanspreken op schuldgevoel. Formuleer je boodschap positief en bied toegevoegde waarde op sociaal vlak. Meedoen is belangrijker dan winnen.
  2. Gebruik een opvallende en gewaagde communicatiestijl.
  3. Geef Vincent meerdere opties, zodat hij zelf een keuze kan maken. Als ontplooier staat hij open voor mogelijkheden, maar wil hij wel regie in handen houden.

Benieuwd naar de andere 4 tinten groen?

Bekijk onze andere blogs, waarin onze collega’s hun ervaringen met de profielen verantwoordelijken, ontplooiers, statusbewusten, structuurzoekers en plichtsgetrouwen uit de doeken doen.

Hulp nodig bij een duurzaam dilemma?

Onze collega’s van Future Communication staan voor je klaar. Neem gerust contact met ons op.

Vincent Moerman 0623477681

Alle velden met een * zijn verplicht.

Geef kort het onderwerp van je bericht aan.
Beschrijf hier wat we voor je kunnen betekenen.