Lisan van Lunteren poseert op kantoor
Lisan van Lunteren

Omgevingscommunicatie voor de natuur in Noord-Holland

Dit is een onderwerp dat letterlijk leeft. Noord-Holland heeft de ambitie een provincie met veel afwisselende natuurgebieden te worden, waarin dieren én planten zich makkelijker en veiliger kunnen verplaatsen. Zo worden de natuurgebieden in deze provincie FutureProof en kunnen ook komende generaties ervan genieten. Iets waar niemand echt tegen kan zijn, zou je denken. Maar ook hier krijg je te maken met weerstand, legt communicatieadviseur Lisan van Lunteren uit. De provincie zet daarom in op actieve omgevingscommunicatie.

6 september 2023

Wanneer ik vertel dat ik communicatieadviseur voor natuurontwikkelingsprojecten in de provincie Noord-Holland ben, is de verwachting meestal dat ik veel positieve reacties van de omgeving krijg. Want natuur ‘verkoopt’ zich toch makkelijker dan een nieuwe weg in je achtertuin. En dat klopt, er is vaak steun en begrip vanuit de omgeving. Maar regelmatig ook een kritische blik of weerstand. Want wie bepaalt wat de natuur nodig heeft en wie of wat daarin voorrang krijgt? Het is voor veel mensen bijvoorbeeld leuker om te horen dat een bepaalde inrichting de otter aantrekt, dan een bijzondere insectensoort. Maar juist die laatste is belangrijk voor het voortbestaan van een groter ecosysteem en levert een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit.

Botsende belangen

Daarbij is natuur een thema dat aan veel regels gebonden is. Dat geldt zeker voor onze gebieden die onderdeel uitmaken van het grotere Natuurnetwerk Nederland, of die zijn bestempeld als Natura2000-gebied. We hebben daarom soms weinig handelingsvrijheid. Bovendien staat bij onze natuurgebieden de ecologische functionaliteit, het gebruiksgemak voor dieren, altijd centraal. Dat kan botsen met de belangen van omwonenden. Aan mij dan de taak om de omgeving mee te nemen in onze overwegingen en keuzes en de impact die de uitvoering heeft op hun leefomgeving.

Actieve omgevingscommunicatie

Bij de provincie Noord-Holland is persoonlijk contact daarbij belangrijk. Samen met de omgevingsmanager betrek ik de omgeving bij onze plannen. Wat gaat er precies gebeuren, en waarom op deze manier? We doen dit graag in een actieve vorm: een informatieavond of, liever nog, een rondleiding door het gebied. Hiermee verdwijnt alle kritiek niet zomaar als sneeuw voor de zon, maar het geeft ons wel de kans om onze plannen en argumentaties uitgebreider toe te lichten. Daarbij vertellen we ook altijd welke alternatieven er besproken zijn en waarom deze uiteindelijk niet de voorkeur hadden.

Omwoners als ervaringsdeskundigen

Daarnaast is het belangrijk om niet alleen te zenden, maar ook op te halen: de omgeving is als het ware ervaringsdeskundige van het gebied. Zijn de omleidingsroutes die we voor ogen hebben handig? Wordt het gebied ook gebruikt voor recreatie of worden er zeldzame dieren of planten gespot? Dit zijn allemaal vragen waar de omgeving je veel over kan vertellen.

En tot slot is het heel waardevol om perspectief te schetsen. Een pas verdiepte watergang kan een tijdje een vrij kale en troosteloze oever opleveren. Bereid de omgeving hierop voor door bijvoorbeeld schetsen te tonen van vlak na het project, een jaar later en na vijf jaar. Dit biedt houvast. En dan is het wachten op de eerste glimp van een otter, heikikker of bijzondere libellensoort die dankbaar gebruikmaakt van de ‘nieuwe’ natuur. Een mooier bericht om te delen met de omgeving is er niet!

 

Ook FutureProof worden?

De provincie Noord-Holland doet er alles aan om haar natuurgebieden FutureProof te maken. Ontdek hoe Future Communication jou hier ook bij kan ondersteunen.

Lisan van Lunteren poseert op kantoor
Lisan van Lunteren 0681142445

Alle velden met een * zijn verplicht.

Geef kort het onderwerp van je bericht aan.
Beschrijf hier wat we voor je kunnen betekenen.