Renee Bakker

Impact maken met videocontent

Stel je voor: je video wordt op groot scherm gepresenteerd in een volle zaal. Je ziet hoe de gezichten van het publiek oplichten, hun aandacht wordt gegrepen. Enkele maanden geleden gebeurde dit tijdens een event dat ik organiseerde voor mijn opdrachtgever. Maar hoe doe je dit en hoe peil je de reactie van je kijkers, vooral in de (meer anonieme) online wereld? In deze blog deel ik mijn ervaring en tips vanuit de rol van communicatieadviseur om je extra handvatten te geven en zo écht impact te maken met videocontent.

19 november 2024

Renee staat te presenteren voor de camera, terwijl er een man achter de camera staat.

1. Ken je publiek: wie wil je raken?

Je eerste stap voor een filmopname, is helder hebben voor wié je de video maakt. Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar het zal je verbazen hoeveel mensen direct de camera erbij pakken zonder een duidelijk doel voor ogen te hebben. Wat is je beoogde doelgroep en hoe kun je hen bereiken? Verfijn dus eerst je doelgroep. Gebruik bijvoorbeeld data-analyse of neem korte interviews af om je doelgroep beter te begrijpen.

  • Tip: Maak persona’s! Beschrijf drie tot vijf personen uit je doelgroep in detail (o.a. achtergrond, doelen, voorkeuren, zorgen). Dit helpt bij het bepalen van je boodschap, maar ook bij de keuze van o.a. schrijfstijl, toon en visuele elementen. Een video voor jonge professionals ziet er bijvoorbeeld heel anders uit dan een video voor senior executives. Persona’s zijn herbruikbaar voor toekomstige video’s. Handig toch? Sommige organisaties hebben zelfs al persona’s beschikbaar waar je eenvoudig gebruik van kunt maken.

2. Storytelling: Vertel een verhaal dat blijft hangen

Mensen houden van verhalen. Verhalen roepen emoties op met als bijkomend – en zeker niet onbelangrijk – voordeel dat je boodschap blijft hangen. En dat is precies wat je wilt! Focus bij het maken van videocontent daarom vooral niet alleen op welke feiten je wilt overbrengen. Bedenk eerst het brede verhaal en werk dit vervolgens uit tot een concreet script. Zorg dat dit staat als een huis voordat je gaat nadenken over allerlei technische details.

  • Tip: Gebruik een duidelijke opbouw. Begin met een opening die de aandacht trekt: wees origineel. Onderzoek toont aan dat kijkers binnen de eerste paar seconden van een video beslissen of ze verder willen kijken of niet. Houd daarom rekening met de aandachtspanne van de kijkers. Wissel beelden af (kort/lang, ingezoomd/overview, ooghoogte/kikkerperspectief) om de kijkers te blijven boeien. Eindig met een krachtige call-to-action: bepaal welk gevoel de kijkers moeten overhouden en welke acties zij zouden moeten ondernemen na het zien van de video.

Wil je meer weten over storytelling of denk je dat er dan te veel afleiding is van deze blog? Dat is uiteraard niet de bedoeling.

Max legt camera uit aan Matthieu

3. De kracht van visuele en auditieve elementen

Video is een audiovisueel medium. Maak daarom optimaal gebruik van wat er te zien én te horen is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kleding, locatie, muziek, en geluidseffecten. Hiermee kun je specifieke emoties oproepen en de sfeer van je video versterken.

  • Tip: Gebruik close-ups om emotie vast te leggen en speel met muziek en geluidseffecten om de juiste toon te zetten. Een snelle montage kan energie en opwinding creëren, terwijl een langzame montage een gevoel van rust en ernst kan overbrengen.

4. Engagement: betrek je publiek actief

Video’s kunnen veel meer zijn dan alleen zenden. Een goede video is interactief. Stel daarom vragen en moedig kijkers aan om hun mening te delen. Vraag bijvoorbeeld welke onderwerpen ze in toekomstige video’s willen zien of wat ze het meest waardeerden aan deze video. Zo kun je gerichte feedback verzamelen en diepere inzichten in je publiek vergaren. Dit helpt je niet alleen om de kwaliteit van je video’s op te krikken, maar het helpt ook bij het verhogen van de engagement.

  • Tip: Maak het de kijkers zo gemakkelijk mogelijk. Hoe je dit bijvoorbeeld kunt aanpakken? 1) voeg een weblink toe in de beschrijving van je video, bijvoorbeeld naar een enquête of naar een pagina met  daarop meer informatie, 2) voeg een uitdagende poll toe aan je video of 3) vraag kijkers om in de comments hun gedachten te delen.

5. Meten is weten: analyseer je resultaten

Meet het succes van je video om je volgende video’s te verbeteren. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar kijkersaantallen, engagement en conversies. Door zorgvuldig te analyseren welke elementen van je video aanslaan bij het publiek, kun je de video’s steeds beter afstemmen op de wensen van de kijkers. Dit zal resulteren in meer engagement en hogere conversies.

  • Tip: Gebruik handige tools zoals Google Analytics of de statistieken van je sociale mediaplatform om te zien hoe je video’s presteren. En onthoud: views zeggen niet altijd alles. Een “slechte” video kan bijvoorbeeld alsnog flink wat views trekken. Daarom is het belangrijk om ook de meningen van je publiek te verzamelen. Vergeet dus niet om regelmatig een poll in te zetten of periodiek een enquête af te nemen, want dit levert vaak de waardevolste inzichten op!
Persoon werkt op laptop

Hoe ziet dat allemaal samen er uit?

Bekijk hier een video die Renee heeft gemaakt voor een van onze opdrachtgevers.

Tijd voor actie!

Nu je gewapend bent met deze tips, is het natuurlijk tijd om zelf aan de slag te gaan! En vergeet hierbij niet: om impact te maken met videocontact gaat het niet om perfectie, maar om het maken van verbinding met je publiek. Dus… waar wacht je nog op?

Wil je meer leren over het maken van impactvolle videocontent en wil je op gang worden geholpen? Bekijk dan het webinar “Hoe maak je een goede videobriefing?” door mijn collega Max of meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Renee Bakker +31643570461
Geef kort het onderwerp van je bericht aan.
Beschrijf hier wat we voor je kunnen betekenen.