Dominique Salomons
Dominique Salomons

Grip op verandering: kwestie van geven en nemen

De rol van communicatieadviseur verandert. Onze consultants zijn steeds vaker betrokken bij verandervraagstukken die om ‘meer dan communicatie alleen’ vragen. Daarom ontwikkelden we vanuit de Future Academy samen met Van der Hilst Communicatie de op maat gemaakte training ‘Grip op Verandering’.

Bron afbeeldingen: https://deoplossingenmachine.nl/

Koffie drinken?

6 november 2023

Brainstormsessie met drie collega's en post-its

Organisatieadviseur Math de Vaan, wetenschapper Mark van Vuuren en ‘ontmanager’ Thom Verheggen brachten nieuwe inzichten en theorieën over organisatie- en veranderkunde en koppelden dit aan interne verandercommunicatie. Direct toepasbaar in ons dagelijks werk, dus! In dit blog vertellen vier collega’s wat ze meenemen uit deze training en hoe ze de theorie in de praktijk toepassen.

Kristel: inzicht in sociale structuren om verandering te stimuleren

“Tijdens de training leerde ik hoe macht verdeeld is binnen organisaties en hoe machtsverhoudingen kunnen schuiven tijdens organisatieveranderingen,” zegt Kristel van Heemert. “Politieke verhoudingen en het opbouwen van coalities spelen bij organisatieveranderingen een belangrijke rol. Het boek ‘Machiavelli op de werkvloer’ heeft mij geholpen hoe ik deze vormen van macht uitoefenen kan gebruiken om verandering te stimuleren. Echt een aanrader!”

Kristel vervolgt: “Veranderingen in een organisatie leiden vaak tot onzekerheid, weerstand en angst bij medewerkers. Ik weet nu nog meer over de oorzaken van weerstand en hoe ik deze kan verminderen. Daardoor lukt het mij beter te anticiperen op weerstand bij de verandertrajecten die ik begeleid. Hoe doe ik dat in de praktijk? Ik focus niet alleen op effectieve communicatie, maar breng eerst sociale relaties in kaart.”

Reacties op verandering

Inge: focus op formele én informele gesprekken

Om mensen in beweging te brengen, moet je niet over ze praten maar met hen. Dat is wat Inge de Kruijf bewust meeneemt uit de training Grip op verandering. Inge: “Ongemerkt worden namelijk coalities gevormd en weerstand tegen verandering opgebouwd, nog voordat iets officieel bekend is gemaakt. Ik ben nu sneller alert op de onderstroom en staar me niet meer alleen blind op een advies of plan met akkoord ‘via de officiële besluitvormingsorganen.’ Er zijn net zoveel gesprekken wél als niet zichtbaar. Juist die onzichtbare onderstroom kan ik nu nog beter ‘vatten’ als ik bij een opdrachtgever aan het werk ben. Mijn tip: de beste gesprekken voer je niet in een vergaderzaal maar tijdens de onderonsjes tussendoor en in de koffiecorner. Als je de onderstroom met de bovenstroom weet te verbinden, krijg je scherpere adviezen die beter aanslaan.”

Eigen verantwoordelijkheid aanzetten

Dominique: met sleutelprincipes teams ‘aan’zetten

Dominique: “Het werken vanuit sleutelprincipes om verandering van onderaf te stimuleren, vind ik echt een eyeopener. Sleutelprincipes zijn de leidraad voor de zoektocht naar de oplossingsrichting van een vraagstuk. Ze bevatten nog niet de oplossing zelf, maar zijn een stimulans voor teams en organisaties om met eigen oplossingen te komen. Je geeft leidinggevenden van teams-in-verandering meer ruimte om in de context van het eigen werk en de werkbeleving, het gesprek te voeren dat dichtbij de dagelijkse praktijk staat. Er ontstaat zo een nieuwe dynamiek, waarbij teams zelf de verantwoordelijkheid nemen om met eigen oplossingen te komen, in plaats van dat de oplossingen van bovenaf worden ‘opgelegd’. Pas als je zelf snapt waarom verandering nodig is en wat dit precies betekent voor jouw dagelijkse werk, ontstaat er ruimte om de verandering te omarmen.”

Hoort het of helpt het?

Linda: hoort het? Of helpt het?

Linda: “Vaak ben ik betrokken bij vraagstukken die breder zijn dan communicatie. Bijvoorbeeld het versterken van betrokkenheid en verbinding binnen een organisatie. Dat is veelal meer een organisatievraagstuk dan een communicatievraagstuk, waarbij leiderschapsgedrag een cruciale rol speelt.

De opgedane kennis en inzichten op het gebied van organisatiekunde en verandermanagement helpen mij om de rol van organisatieadviseur te pakken en organisaties breder te adviseren over wat nodig is. Zo kan ik nog meer van waarde zijn als gesprekspartner voor onder meer directie en HR om samen het verschil te maken.

Met de simpele vraag ‘Doe je het omdat het hoort? Of omdat het helpt?’ maak ik leiders bewust van hun gedrag. Een belangrijke eerste stap richting gedragsverandering.”

Tip van onze adviseurs

Voordat je in de actie schiet, analyseer eerst goed het vraagstuk. Met de simpele vraag ‘Doe je het omdat het hoort? Of omdat het helpt?’ maak je leiders bewust van de redenering achter een besluit en de gevolgen voor de effectiviteit van de gewenste verandering. Dit inzien betekent een belangrijke eerste stap richting gedragsverandering. Dus eerst complexe vraagstukken nauwkeurig analyseren voordat je actie onderneemt. Effectief leiderschap en besluitvorming moeten niet alleen gebaseerd zijn op de gebruikelijke normen maar vooral op de gewenste resultaten en dat wat veranderingen bevordert. Teruggaan naar deze basisvragen biedt leiders de mogelijkheid om effectievere en waardevollere gesprekspartners te worden voor directie en HR.

Meer weten?

Wil jij ook meer grip op verandering, waardoor jouw adviezen effectiever worden? Kom dan uit je comfortzone en pak de ruimte! Neem contact met ons op. We helpen graag!

Dominique Salomons
Dominique Salomons 0657878520

Alle velden met een * zijn verplicht.

Geef kort het onderwerp van je bericht aan.
Beschrijf hier wat we voor je kunnen betekenen.