Matthieu Bos van Future Communication poseert op kantoor
Matthieu Bos

De week van de toegankelijke taal

Bij Future Communication zien onze consultants elke dag het belang van toegankelijke taal. Om een zo breed mogelijk publiek te bereiken, is een duidelijke tekst onmisbaar. Tijdens onze Week van de Toegankelijke Taal laten we je zien hoe je een tekst kritisch redigeert en zo toegankelijk maakt voor verschillende doelgroepen. Daarnaast doen onze consultants mee aan een escaperoom om het effect van toegankelijke taal beter te begrijpen. Download op deze pagina ook onze gratis checklist voor het schrijven van toegankelijke teksten.

19 maart 2024

Het is belangrijk dat (web)teksten begrijpelijk zijn voor jouw doelgroep. Zo gebruikt de Rijksoverheid duidelijke taal, omdat zo veel mogelijk mensen hun teksten moeten begrijpen. Dit noemt de Rijksoverheid taalniveau B1. Maar toegankelijke taal is niet altijd B1, want uiteindelijk hangt het af van de doelgroep.

Elke toegankelijke tekst heeft wel zo veel mogelijk eenvoudige woorden en korte, actieve zinnen. De tekst is daardoor een stuk makkelijker te lezen, vooral bij online teksten. Maar in de praktijk is toegankelijk schrijven moeilijker dan je denkt. Daarom geven we op deze pagina praktische tips.

Hoe kijk je kritisch naar een tekst?

Het effect van toegankelijke taal wordt pas echt duidelijk als je een tekst kritisch aanpast, en de eerste en tweede versie naast elkaar legt. Daarom schreef ChatGPT voor ons een bewonersbrief, die wij herschreven naar een toegankelijke tekst. Download via de button hieronder het document om de twee versies te vergelijken. Ook staan er tips bij van onze consultant.

 

Download het document

Leren door ervaring: escape room over toegankelijke taal

Iemand die laaggeletterd is, heeft moeite met lezen en schrijven. Dit gaat soms ook samen met beperkte digitale vaardigheden. Maar hoe ervaart iemand die laaggeletterd is een niet-toegankelijke Nederlandse tekst? Twee van onze consultants deden daarom een escape room om net iets beter te snappen waarom toegankelijke taal zo belangrijk is.

Download onze checklist voor toegankelijke taal

Welke vragen stel je voordat je een tekst gaat schrijven? En wat voor taal moet je niet gebruiken? Onze checklist voor het schrijven van een toegankelijke tekst helpt jou op weg! Download de checklist via de onderstaande button.

Download de checklist

Meer weten over toegankelijke content?

Benieuwd hoe we jouw organisatie kunnen helpen met toegankelijke taal? Plan dan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in.

Matthieu Bos van Future Communication poseert op kantoor
Matthieu Bos 0612580724

Alle velden met een * zijn verplicht.

Geef kort het onderwerp van je bericht aan.
Beschrijf hier wat we voor je kunnen betekenen.