Jolanda van der Kooij-Haak van Future Communication.
Jolanda van der Kooij-Haak

8 nieuwe podcasttips voor de communicatieprofessional

Collega’s Lotti, Jolanda, Eveline en (inmiddels) oud-collega Ceciel delen hun favoriete podcasts tips over communicatie van dit moment. Van innovatie, gedragsverandering en media, tot technologie en participatie. De onderwerpen zijn uiteenlopend, maar allemaal relevant voor ons vakgebied communicatie.

Meer weten?

20 januari 2022

junior communicatieadviseur

Tip 1. De Deventer Mediazaak

Lotti Zwemmer vertelt:

“Bizar boeiend, deze zesdelige podcastserie van BIND in coproductie met Argos van HUMAN/VPRO. De Deventer Mediazaak gaat over de moord op een weduwe en hoe deze uitmondt in een kolkende mediazaak, waarin iedereen zijn eigen waarheid heeft.”

Waarom luisteren?
“De titel van deze podcastserie dekt de lading perfect. Het gaat namelijk niet alleen over een moordzaak en de prangende vraag: wie heeft het gedaan? Maar vooral over framing in de media, nepnieuws en de impact hiervan op de publieke opinie en de verdachten. En over de rol die het internet (dat toen nét opkwam) in deze zaak speelde. Luistervoer voor communicatieprofessionals dus!”

Tip 2: De Kamer van Klok

Lotti Zwemmer vertelt:

“Elke vrijdag neemt Gijs Groenteman in de Kamer van Klok de politieke week door met hoofdredacteur Pieter Klok, columnist Sheila Sitalsing en een Haagse verslaggever van de Volkskrant.”

Waarom luisteren?

“Ik werd door vrienden getipt over deze podcast en luister nu elke week. Het is een fijne, ontspannen manier om bijgepraat te worden over het wel en wee in politiek Den Haag. Je schuift echt even aan bij een goed gesprek tussen mensen met kennis van zaken, die ook open hun twijfels en vragen delen. De beschouwende toon, afgewisseld met goed getimede humor, vind ik erg leuk om naar te luisteren.”

Tip 3: De Innovatie wasstraat

Jolanda van der Kooij-Haak vertelt:

“In deze podcastserie gaat Kim Spinder in gesprek met experts om achter hun innovatiegeheimen te komen. Je luistert naar ideeën over veranderingen en de frustratie waarom die vaak niet zo een-twee-drie van de grond komen.”

Waarom luisteren?
“De podcasts vind ik herkenbaar en leerzaam. Veel innovaties ‘mislukken’ door het gedrag van mijzelf, van organisaties, medewerkers, van leidinggevenden. De podcast hebben humor en helpen je om jezelf en je communicatiestrategie te relativeren. Ook krijg je tegelijk praktische tips over gedrag en inzicht in waarom we bij veranderen het liefst onszelf op de handrem zetten.”

Tip 4: Democratie in uitvoering

Jolanda van der Kooij-Haak vertelt:

Democratie in uitvoering is een podcast over de kwaliteit van de democratie. In elke aflevering spreekt host Marije van den Berg iemand die daar iets van vindt, er iets mee wil en eraan werkt. Aan het woord komen experts, bewoners, onderzoekers, ambtenaren, ondernemers en bestuurders.”

Waarom luisteren?

“Deze podcast is interessant voor communicatieprofessionals die in het publieke domein werken. Aansprekende, herkenbare onderwerpen en dilemma’s komen voorbij. Ik luisterde bijvoorbeeld onderstaande aflevering over usual suspects. De oneerbiedige term die we vaak gebruiken voor actieve bewoners, die je altijd ziet en hoort als het over hun buurt gaat. En de vraag: Kunnen we het gesprek over meer diversiteit aan tafel ook voeren zonder negatief oordeel?”

 

Tip 5: Ted Talks Daily

Eveline Boetes vertelt:

“Met Ted Talks Daily kun je elke dag nieuwe ideeën opdoen, nieuwsgierig worden en de wereld vanuit een ander perspectief bekijken door te luisteren naar korte en langere podcasts over de meest uiteenlopende onderwerpen.”

Waarom luisteren?
“Ik luister naar Ted Talks Daily omdat het zo gevarieerd is qua thema’s: De ene keer gaat het over duurzaamheid en CO2-uitstoot, de andere keer over hoe je brein werkt. Deze variatie spreekt mij enorm aan. Er zijn korte micropodcasts van 4 minuten en langere podcasts van rond de 20 minuten, zoals ook de life Ted-talks variëren in lengte. Je wordt compleet meegenomen in een verhaal zoals je van TED-talks gewend bent. Het zijn los van de inhoud, hele mooie voorbeelden van storytelling.”

 

Tip 6: NOS op 3 Tech Podcastserie

Eveline Boetes vertelt:

NOS op 3 Tech Podcast gaat over van alles: als het maar een haakje heeft met technologie en social media.”

Waarom luisteren?
“Het aanbod is divers en actueel, dat is wat mij aanspreekt. Thema’s die aan bod komen in deze podcasts zijn onder meer nieuwe technologische ontwikkelingen (van gadgets tot aan medische apparatuur), maar ook gaat het over je online privacy, gegevensdeling door sociale media platforms en je krijgt tips (bijv. over smartphone-applicaties). Ook bespreekt de podcast games.”

 

Tip 7: De Grote Vriendelijke Podcast

Ceciel Bik vertelt:

De Grote Vriendelijke Podcast (De GVP) is de eerste Nederlandse podcast over jeugdliteratuur. Het is een initiatief van kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) en maakt onderdeel uit van de Stichting Grote Vriendelijke Podcast, opgericht in 2018.”

Waarom luisteren?
“De jeugd heeft de toekomst en het lezen van boeken is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Lezen en schrijven vormen nog steeds de basis voor communicatie en ‘geletterdheid’. Daar vraagt deze podcast aandacht voor via inspirerende gesprekken met schrijvers/illustratoren over jeugdboeken. Die geven ook weer tips over boekenparels van andere schrijvers. Deze podcast kreeg de ‘Dutch Podcast Award 2020! Op de website van de GVP staat veel aanvullende informatie om verder te lezen en luisteren. Aanrader, ik vind het inspirerend en grappig en word er elke keer weer blij van!”

Tip 8: ‘Getting Comfie with…’

Ceciel Bik vertelt:

“Uiteraard mag onze eigen podcast niet ontbreken. Al 18 afleveringen gaan we onder het genot van een kop koffie in gesprek met een communicatieprofessional met een goed verhaal.”

Waarom luisteren?

“Van alles komt aan bod in onze podcast: de psychologie van communicatie, de vernieuwde aanpak van omgevingsanalyse, de zin van conflicten, hoe werkt ons brein en wat betekent dat voor je communicatiestrategie, gedragsverandering. Ik ben steeds weer verrast en geïnspireerd door de verhalen van vakgenoten. Heb je zelf een goed verhaal? Laat het ons weten!”

Wil je nog meer podcast tips over communicatie? Lees dan hier onze vorige blog met podcast tips.

Getting comfie With…

Beluister onze podcast!

Heb jij tips voor ons?

Laat het ons weten! Heb je een andere vraag of wil je een keer koffie drinken? Dat kan ook.

Jolanda van der Kooij-Haak van Future Communication.
Jolanda van der Kooij-Haak 0651334576
(Vereist)