Willemijn Wesselink

Een communicatiesprint met resultaat: de casus Beethoven Zuid-Holland

Wat begon met een vraag om twee banners, groeide al snel uit tot een compleet communicatieproject. Voor programma Beethoven Zuid-Holland zetten we in acht weken tijd een stevig fundament neer: van een communicatieplan en een nieuw logo tot een website en LinkedIn-pagina. Samen met de opdrachtgever en betrokken partners hebben we in korte tijd veel voor elkaar gekregen.

Meer weten?

“Op 27 maart heb ik een groot event, daar wil ik graag twee banners voor.” zo begon de vraag van Joost van der Veen, programmamanager Beethoven Zuid-Holland. Na even doorvragen blijkt dat de gehele communicatie van het programma nog opgezet moest worden. Van strategisch communicatieplan tot de kernboodschap, en van een LinkedIn-kanaal tot een website.

Het was 28 januari wanneer mijn collega Naomi en ik kennismaakten met onze opdrachtgever Joost. De deadline voor oplevering was 27 maart. We hadden dus exact acht weken om alles op poten te zetten. Een uitdaging waar wij graag onze tanden in wilden zetten!

Looptijd

Januari – april 2025

Alle tijd en aandacht

Naomi en ik startten met een kort bureauonderzoek. We lazen alle informatie die er tot nu toe beschikbaar is over programma Beethoven: een aantal persberichten, wat LinkedIn-posts van stakeholders, het regioplan waar alle stakeholders mee akkoord zijn gegaan en waarin de aanpak van het programma toegelicht wordt, inclusief een aantal gespreksnotities met betrokken communicatieadviseurs. Voldoende om een beeld te krijgen van de opgave: er moeten extra arbeidskrachten worden opgeleid voor de almaar groeiende microchip industrie, ook wel: semicon-industrie. Bij ons popten er allerlei vragen op: Waar komt de naam Beethoven vandaan? Wie zijn hier allemaal bij betrokken? Hoe werkt de financiering? Welke partij heeft welk mandaat?

Deze vragen noteerden wij voor onze eerste ‘communicatieheidag’ bij de Haagse Hogeschool in Delft. Joost heeft al zijn tijd voor ons vrijgemaakt, een rustige ruimte geregeld, en — niet geheel onbelangrijk — lekkere chocolaatjes meegenomen. Tussentijdse binnenkomende telefoontjes worden discreet weg gedrukt om de volledige focus te houden op al onze vragen. We hebben deze dag goed voorbereid. Aan de hand van de verandervragen van Kilian Bennebroek Gravenhorst ontleden wij de opgave die voor ons ligt. Deze verandervragen helpen om gestructureerd te achterhalen WAT, WAARTOE, HOE en WIE je wilt veranderen. Alle antwoorden samen vormen de basis van het communicatieplan, het veranderverhaal en de kernboodschappen.

 

Structureren en plannen

Na afloop van de eerste heidag stelden we de eerste versie van het strategisch communicatieplan op. Op basis van het Communicatiehandboek van Wil Michels structureerden we alle informatie die we hadden. Daarnaast zochten we de juiste mensen om ons heen. Twee collega’s van Future Communication werden gebriefd voor het ontwerpen van een logo en een styleguide. Een zzp’er, waar we bekend mee waren, schakelden we in om een start te maken met de opzet van een website: het platform waar alles samenkomt. We gaven een duidelijke, strakke planning mee en herinnerden hen meermaals aan de naderende deadlines.

Na een stakeholderanalyse bleken er 108 partijen betrokken te zijn bij dit programma. Allerlei partijen uit de triple helix — onderwijs, industrie en overheid — moeten óf kunnen een belangrijke rol spelen in dit programma. We vroegen Joost welke partijen écht mee moesten denken in de opzet van de communicatie. Dit bleken 15 partijen te zijn. We planden halverwege onze opdracht een online meeting met deze partijen in om hen de concepten van onze producten te laten zien.

Finetunen

Na drie weken stonden alle producten er al in de basis. Dat ging snel! We vroegen Joost om een wensenlijstje te maken, voor het geval we tijd over zouden hebben en we nog extra producten konden ontwikkelen. Een luxe die je zelden in projecten hebt! De conceptwebsite, styleguide, het logo en communicatieplan lieten we tijdens het overleg met de 15 stakeholders vol trots zien. We hebben van tevoren goed nagedacht over waar we graag feedback op wilden, waar we extra informatie nodig hadden en hoe we hen het beste zouden kunnen inzetten. In een uur tijd kregen we waardevolle reacties terug, waarmee we een flinke verbeterslag konden maken. De stakeholders vroegen we om beeldmateriaal aan te leveren voor de website, zodat dit een product kon worden van ons allemaal. Ook hen stuurden we regelmatig herinneringen om hun materialen aan te leveren.

Laatste puntjes op de i

De deadline naderde. Joost was volop in de voorbereiding voor het grote event waar programma Beethoven groots zou worden gepresenteerd. Op het laatste moment bleken er nog veel kleine dingen te moeten gebeuren: de content op de website zetten kostte meer tijd dan gedacht; de styleguide is nog een flink aantal keren heen en weer gegaan om écht het beste eruit te halen. Het communicatieplan moest in het juiste template gezet worden, wat niet helemaal vlekkeloos liep. Maar op 27 maart was alles gereed. We waren aanwezig op het event waar Beethoven Zuid-Holland in de spotlight kwam te staan. We zagen hoe mooi het logo tot zijn recht komt op een groot scherm op het hoofdpodium en de banners stonden mooi op het paviljoen. De op die dag gelanceerde LinkedIn-pagina had in twee dagen 200 volgers. Missie geslaagd!

Resultaat

In acht weken hebben we het volgende ontwikkeld:

  • Strategisch communicatieplan incl. stakeholderanalyse
  • Website
  • LinkedIn-kanaal incl. posts voor één maand
  • Beeldmerk (styleguide en logo)
  • Templates voor Word en PowerPoint
  • 2 fysieke banners
  • Format voor de nieuwsbrief en de eerste nieuwsbrief gevuld
  • Beeldbank

Succesfactoren

Dit resultaat kunnen we niet garanderen voor elke opgave. Een aantal randvoorwaarden is essentieel:

  • Goed opdrachtgeverschap: Joost maakte de eerste drie weken elke dinsdag vrij om ons verder te helpen. We bereidden deze dagen goed voor: wat hadden we nodig van de opdrachtgever, welke stappen wilden we zetten? Hij had het lef en de moed om besluiten te nemen en de voortgang te bewaken.
  • Juiste mensen in het team: Naomi en ik hadden nog niet eerder samengewerkt, maar bleken een gouden duo. Waar ik snel veel inhoud weet te vergaren, kan zij dit goed structureren. Waar ik alle afstemming deed met de betrokken partijen en de deadlines in de gaten hield, had zij de rust om content te maken. Daarnaast hadden de vormgevers snel de juiste snaar geraakt en konden zij door met het ontwikkelen van het beeldmerk. En de webdesigner stelde zich ontzettend flexibel op, dacht continu in mogelijkheden en reageerde snel.
  • Betrokken stakeholders: De 15 partijen die meekeken naar de conceptproducten en ons hielpen met het opstellen van de beeldbank waren intrinsiek gemotiveerd om iets moois van Beethoven te maken. In het voortraject hadden zij e.e.a. al uitgedacht, wat wij één op één konden gebruiken in onze producten. Zij zagen de meerwaarde van het programma voor henzelf, waardoor ze ook mee wilden werken om tijdig materialen aan te leveren en inhoudelijk goede feedback te geven.
  • Samenwerken op locatie: We werkten één dag per week samen op kantoor bij een van de partners. Zo kregen we snel gevoel bij het programma en de betrokken stakeholders. Ook konden we die dagen snel schakelen en duidelijke afspraken maken voor de rest van de week.
  • Planning nakomen: Na elk overleg stuurden we de afspraken na per mail. Hierin stond expliciet wie wat wanneer moest hebben gedaan. Regelmatig stuurden we herinneringen. En iedereen kwam deze afspraken ook daadwerkelijk na.

In acht weken komen tot de gehele basis van de communicatie van een programma: een hele uitdaging. Door in zo’n snelkookpan te werken, zit er veel energie bij alle betrokkenen. Je gaat samen voor een mooi resultaat. En het resultaat zien samenkomen op een groot event, is natuurlijk de kers op de taart!

Meer weten over dit project?

Wil je meer weten over dit project? Of ben je benieuwd wat wij voor jou of jouw project kunnen betekenen? Neem contact met ons op.

Willemijn Wesselink 0610917874
Geef kort het onderwerp van je bericht aan.
Beschrijf hier wat we voor je kunnen betekenen.