Elleke Evers van Future Communication.
Elleke Evers

Complexe gebieds­communi­ca­tie voor de Prinses Beatrixsluis

 

Collega Elleke deed een tof project voor de aannemerscombinatie Sas van VreeswijkBenieuwd naar de aanpak en het resultaat? 

 

Omgeving van prinses beatrixsluis in nieuwegein.

De Prinses Beatrixsluis in het Lekkanaal in Nieuwegein is de belangrijkste rechtstreekse vaarwegverbinding tussen de havens van Rotterdam en Amsterdam. Door de oplopende wachttijden en steeds grotere schepen is het Lekkanaal verbreed en legde Sas van Vreeswijk, de opdrachtnemer van Rijkswaterstaat, een derde sluiskolk aan. Ten tijden van de aanleg bleven de huidige twee kolken operationeel om zo de hinder voor de scheepvaart zo veel mogelijk te beperken.

 

Vraag

Bij de aanleg van de kolk komt veel, complexe gebiedscommunicatie kijken. Niet alleen zijn er veel belangenverenigingen, omwonenden en stakeholders bij betrokken, ook betreft het een rijksmonument in een natuurgebied. De vraag? Help aannemerscombinatie Sas van Vreeswijk bij de ontwikkeling en uitvoering van een communicatiestrategie om het draagvlak te vergroten en versterken.

Prinses Beatrixsluis met omgeving van bovenaf.

Aanpak

Elleke Evers was namens Future Communication als communicatieadviseur betrokken bij het project: “Vanaf het begin van het project zijn er informatieavonden voor bewoners gehouden. Ook zijn er regelmatig rondleidingen op de bouwlocatie, om letterlijk te laten zien wat er allemaal ‘buiten’ gebeurt. Bovendien organiseerden we diverse publieksevenementen, zoals het inhijsen van de sluisdeuren en de verplaatsing van meerdere kazematten; spectaculaire nog nooit vertoonde technische hoogstandjes.”

“De zwaarste woog wel 1,6 miljoen kilo! Om verbinding te creëren hebben wij tevens een online platform van de Prinses Beatrixsluis gelanceerd, waar omwonenden en andere geïnteresseerden hun foto’s van de sluis, de bouw en de omgeving konden delen. Deze zogenaamde kanaaljutters waren onze ogen in de omgeving en ambassadeurs van het project.”

 

Resultaat

“Wanneer je te maken hebt met bouwlocaties, gelden er allerlei restricties. Dat betekent een hoop geregel, veel ad-hoc werkzaamheden, een flinke dosis stressbestendigheid en flexibiliteit. En dan mag het resultaat er zeker zijn! De officiële opening, door prinses Beatrix, was toch wel de kers op de taart. Het event haalde zelfs het journaal!”

Inmiddels is de derde sluiskolk al geruime tijd in bedrijf genomen. Natuurlijk blijven wij de omgeving betrekken in deze beheer en onderhoudsfase. Patrica Piay is inmiddels als communicatieadviseur betrokken bij het project: “Ik organiseer geregeld informatiebijeenkomsten en evenementen, zoals de Monumentendag. Alles met hetzelfde doel: het draagvlak sterk houden.”

 

Looptijd opdracht

2016 – heden

Wat de klant vindt

logo van Sas van Vreeswijk

“Het bouwen van een grote sluis is niet eenvoudig. Los van het vele beton en staal, zijn er ontzettend veel stakeholders te managen. Als bouwcombinatie Sas van Vreeswijk hebben we verstand van bouwen en Future Communication heeft verstand van mensen. Die combinatie is een ideaal gebleken. Met de hartverwarmende inzet van Elleke zijn niet alleen wij tevreden met het resultaat, maar ook iedereen om ons heen. Volledig, professioneel en op tijd.”

Sas van Vreeswijk

Meer weten?

Wil je meer weten over dit project of weten wat wij voor jou of jouw project kunnen betekenen. Neem contact met ons op.

Elleke Evers van Future Communication.
Elleke Evers 0611041631
(Vereist)