Logo Cohedron
Future Communication

Werken aan werkgeluk

Oud-collega Anne Lentz schreef een blog over tips voor werkgeluk en thuiswerken. Nieuwsgierig? Lees hieronder meer.

 

Meer weten?

15 mei 2020

Collega's praten bij aan tafel

Werkplezier is een cruciale factor voor een succesvol bedrijf. Hoe zorg je ervoor dat het werk leuker wordt voor je werknemers? Hoe we dit bij Future Communication doen, lees je in deze blog.

Man en vrouw zitten lachend achter laptop

Werkgeluk: purpose en plezier

Werkgeluk leunt eigenlijk op twee verschillende pijlers: purpose (nut & zingeving, met iets goeds bezig zijn) en plezier (lol hebben in wat je doet). De zingeving proberen we bij Future Communication te bereiken door te werken aan maatschappelijke of organisatievraagstukken die ertoe doen, omdat ze mensen raken in hun werk- en leefomgeving. Zo kunnen we echt van betekenis zijn en dat geeft een goed gevoel. Het werkplezier, daar werken we samen aan.

Hoe is het eigenlijk om te werken bij Future Communication?

Werken bij Future Communication is best bijzonder, we zijn een bureau met ruim 75 professionals die bijna allemaal ‘buiten de deur’ werken voor een opdrachtgever (en soms nog vanuit huis). We zijn dus wel collega’s, maar werken zeker niet dagelijks met elkaar. Hierdoor zou je allemaal losse eilandjes kunnen krijgen. Toch omschrijven alle collega’s ons bureau, de locatie in Utrecht, ons team als een warm bad. Een plek waar je thuiskomt.

 

Verbinding en aandacht

Dat thuisgevoel, die binding, daar werken we hard aan! We hebben een bijzondere club collega’s die veel aandacht heeft voor elkaar, behoefte heeft aan verbinding en kennisdeling, en elkaar graag verder helpt. Dit groepsgevoel vormt de basis van ons bureau. En een prettige basis om ons werkgeluk verder te vergroten.

Dit gaat namelijk niet vanzelf. Als iedereen druk is met zijn of haar klus, vaak gedetacheerd bij een opdrachtgever, vergeten we om ook plezier te hebben in het werk of elkaar op te zoeken. En zeker in deze coronatijden, waarin we elkaar niet fysiek kunnen ontmoeten, is het belangrijk om samen de moraal hoog te houden en (thuis)werkplezier te blijven stimuleren.

 

Samen een case oplossen

#WAT: Working Apart Together

Naast onze normale manieren om met elkaar en het bureau in contact te blijven (ontmoetingen op kantoor, intranet, wekelijkse update van het MT, etc.), hebben we, meteen toen de coronacrisis inviel, een nieuw middel in het leven geroepen: #WAT-activiteiten. Working Apart Together. Thuiswerken, maar toch samen.

Samen met oud-collega Lotti Zwemmer, met wie ik liefkozend ‘Team werkgeluk’ vorm, maken we iedere week een programma met activiteiten die: interactie stimuleren, bijdragen aan (mentale) gezondheid  én onze collega’s (creatief) uitdagen.

Zo hebben we een heuse videoclip opgenomen, hebben we elke week een (digitale) borrel, zijn we samen sportief (hardlopen, wandelen, yoga, planking, etc.) of juist relaxed door even pauze te nemen om te puzzelen, muziek te luisteren, te mediteren en veel met elkaar te lachen. Allemaal digitaal en op afstand, maar wel mét elkaar.

 

Neem contact op voor ideëen op maat

Tips! Werk aan werkgeluk in jouw organisatie

Om in deze gekke tijden aan het werkgeluk van jouw organisatie te werken wil ik je nog 3 tips meegeven:

 

1. Veranker werkgeluk in de organisatie
Zoals tandenpoetsen een routine is waar je niet meer over na hoeft te denken, zo kan je ook op je werk goede gewoontes stimuleren. Als je bepaalde handelingen op vaste momenten uitvoert, worden ze onderdeel van de werkdag en de cultuur. Zo is hulp vragen aan collega’s bij ons heel gebruikelijk, hebben wij elke week een weekupdate, elke 6 weken een Future Forward waar alle collega’s samenkomen en nu dus ook elke week een #WAT-programma.

 

2. Liever verleiden dan verplichten
Je kunt mensen niet verplichten: nú moet je gelukkig zijn! Je kunt ze wel verleiden om vaker mee te doen aan teamactiviteiten of inspireren om gezonde keuzes te maken. Kijk waar de energie zit, waar mensen voor open staan en ga daarmee aan de slag. Al onze activiteiten zijn op vrijwillige basis en we checken regelmatig of de activiteiten aansluiten bij de behoeften van onze collega’s. Is het teveel, te weinig, moet het anders? Daar spelen we op in.

 

3. Werkgeluk is geen sprint maar een marathon
Werkgeluk is geen eenmalig project dat even in de belangstelling staat en daarna weer vergeten is. Er is geen snelle route naar werkgeluk. Een aantal collega’s op een rij die het bureau verlaten, een gave klus die we niet binnenhalen, corona. Het kan allemaal zorgen voor een dip in ons werkgeluk. Daarom blijven we hierin investeren, wat er ook gebeurt!

 

5 WAT-activiteiten ter inspiratie:

 

Wil je meer weten over onze #WAT-activiteiten? Of over het stimuleren van werkgeluk via interne communicatie? Neem contact op met mij of Lotti Zwemmer.

Meer weten?

Vul je gegevens in en we nemen snel contact met je op. Of maak direct een afspraak.

Alle velden met een * zijn verplicht.

Geef kort het onderwerp van je bericht aan.
Beschrijf hier wat we voor je kunnen betekenen.