Nieuwe Omgevingswet: klaar voor verandering in 2024! 

Stel je voor dat je van plan bent om een serre aan je huis toe te voegen. Of er is behoefte aan een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte in de buurt. Of je wilt graag zonnepanelen op je dak om groene energie op te wekken. In al deze gevallen krijg je te maken met de nieuwe Omgevingswet. Ook voor lokale overheden verandert er van alles. We besloten daarom een kijkje te nemen in de keuken van de nieuwe Omgevingswet. Wat komt er op ons af en hoe zorgen we ervoor dat we FutureProof zijn voor deze nieuwe wet?

Ondersteuning nodig?

13 september 2023

Hoe was het tot nu toe?

Sinds begin 1800 zijn veel verschillende wetten en regels gemaakt voor de buitenruimte, zoals voor water, wegen, monumenten en natuur. Deze wetten zijn vaak ingewikkeld en spreken elkaar soms ook tegen. Dit heeft vaak tot gevolg dat innovatieve, duurzame ontwikkelingen tegengegaan worden. Daarom zijn deze 26 wetten en een paar honderd regelingen op het gebied van de leefomgeving vereenvoudigd en gebundeld in één Omgevingswet.

 

Wat gaat er veranderen?

De nieuwe wet bundelt verschillende wet- en regelgeving voor de fysieke leefomgeving in één samenhangende aanpak. Ook streeft de wet naar minder- en naar overzichtelijkere regels. Dit betekent dat er minder bureaucratie is en het gemakkelijker wordt om activiteiten te ondernemen in de leefomgeving. Zo kunnen initiatieven van burgers, bedrijven en andere belanghebbenden meer gestimuleerd worden. En lokale overheden krijgen meer ruimte voor maatwerkoplossingen.

 

Wat verandert er voor participatietrajecten?

Met de nieuwe Omgevingswet krijgen gemeenten de taak om participatie op een meer gestructureerde en inclusieve manier aan te pakken. Gemeenten moeten actief streven naar betrokkenheid van burgers en belanghebbenden bij beslissingen over de fysieke leefomgeving. Dit betekent dat participatie niet langer optioneel is, maar een integraal onderdeel wordt van het besluitvormingsproces. In hun strategieën moeten gemeenten duidelijk aangeven hoe ze participatie willen vormgeven, welke doelgroepen ze willen bereiken en hoe ze ervoor zorgen dat participatie inclusief en effectief is. Ook moeten ze vroegtijdig informatie delen, inspraakmogelijkheden bieden en samenwerken om tot gedragen keuzes te komen. En niet minder belangrijk: transparant zijn over de resultaten van participatieprocessen en de manier waarop de inbreng van burgers en belanghebbenden is meegenomen in de besluitvorming. Hiermee kunnen overheden meer vertrouwen en betrokkenheid creëren. In deze aanpak is consistente, duidelijke en transparante communicatie van essentieel belang.

FutureProof?

Is jouw gemeente klaar is voor de nieuwe Omgevingswet?

  • Zorg dat de informatie over de nieuwe Omgevingswet duidelijk online te vinden is op een informatiepagina op je website. Hiervoor kan je gebruik maken van de handige toolkit.
  • Plaats een Q&A op je website om de meeste vragen direct te beantwoorden. Je kunt hierbij ook gebruik maken van de veelgestelde vragen en antwoorden op Toolkit Omgevingswet.
  • Zorg dat het Klanten Contact Centrum goed op de hoogte is, zodat ze mensen correct kunnen informeren en kunnen verwijzen naar het juiste loket.

Wanneer van start?

De nieuwe Omgevingswet gaat in op 1 januari 2024. Op 2 oktober start de Rijksoverheid met een grote landelijke campagne. Lokale overheden kunnen zelf ook campagne voeren vanaf 1 september. Een handige toolkit staat klaar voor communicatieadviseurs, met teksten, animaties en posters om doelgroepen te informeren.

Handige toolkit

Heb je ondersteuning nodig?

Bij Future Communication hebben we alle expertise in huis! Onze consultants helpen je graag bij het opzetten van een effectieve communicatie- en participatiestrategie.

Alle velden met een * zijn verplicht.

Geef kort het onderwerp van je bericht aan.
Beschrijf hier wat we voor je kunnen betekenen.