Moe van de AI-hype? Lees dit boek!
Wil je verder kijken dan alle AI-commotie van de dag? Ben je bijvoorbeeld benieuwd hoe de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie eigenlijk op dit punt is gekomen? En welke rol onze hersenen daarbij spelen? Collega Jenny vertelt welk boek je dan absoluut moet lezen.
7 april 2025
Ik las het boek ‘Een kleine geschiedenis van intelligentie’ van Max Bennett – en dat zou jij ook moeten doen. Als je tenminste de behoefte hebt om uit te zoomen uit de AI-waan van de dag, waar allerlei ontwikkelingen elkaar razendsnel opvolgen. Zo snel dat we er bijna een dagtaak aan hebben om een beetje op de hoogte te blijven. Maar hoe zijn we op dit punt beland? Daar geeft dit boek antwoord op, door je mee te nemen in de ontwikkeling van de menselijke intelligentie. Een gigantische aanrader, als je het mij vraagt.
Na het lezen van dit boek weet je…
- …hoe kennis over het menselijk brein heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (en de ontwikkeling van AI bijdraagt aan kennis over het menselijk brein).
- …waarom de welbekende hersenindeling in reptielenbrein, limbisch brein en neocortex totaal achterhaald is (en je vooral je vingers in je oren moet stoppen als je iemand tegenkomt die op basis daarvan een punt wil maken).
- …hoe het komt dat ChatGPT4 zo’n enorme verbetering was ten opzichte van ChatGPT3.
- …dat hersenen écht superboeiend zijn.
Groot pluspunt van dit boek
Eerst even over die Max Bennett. Dat is geen prestigieuze professor aan een dure Amerikaanse universiteit, maar een ondernemer met een AI-bedrijf dat zich richt op online shoppen. En hoewel Bennett dus niet in een labjas rondloopt en mensen elektroden op hun hoofd plakt om proefjes te doen, is hij wel nogal geboeid door hersenen en intelligentie. Daarom dook-ie in zijn eigen tijd in het onderwerp. Waarom ik dit zo uitgebreid vertel: omdat het een heel groot pluspunt is van dit boek. Veel wetenschappers hebben namelijk het grote talent om over de boeiendste zaken slaapverwekkend te schrijven. Daar hoef je bij dit boek van Bennett dus niet bang te zijn. Je moet nog steeds je hersenen erbij houden, maar als je dat doet, word je rijkelijk beloond.
Van miniwormpje tot mens
Het boek gaat over vijf grote doorbraken in het verhaal van de menselijke intelligentie, zoals die zich heeft ontwikkeld sinds de eerste minibreintjes in miniwormpjes, 600 miljoen jaar geleden.
De vijf doorbraken:
- Sturen (waardoor je ergens naartoe kunt navigeren of juist van weg)
- Bekrachtigen (waardoor je kunt leren)
- Simuleren (waardoor je je iets kunt voorstellen wat op dat moment niet het geval is)
- Mentaliseren (waardoor je je kunt inleven in anderen)
- Spreken (die snap je wel)
Door de toelichting bij deze vijf doorbraken laat Bennett drie dingen zien. Ten eerste hoe wetenschappers en AI-ontwikkelaars gebruikmaken van onze kennis over hersenen om AI verder te ontwikkelen. Ten tweede hoe imponerend het is wat AI allemaal al kan. Het derde wat Bennett aantoont, is juist dat het tegelijkertijd helemaal niet zo indrukwekkend wat AI allemaal al kan – ook al hoor je in het nieuws dagelijks precies het omgekeerde.
Dat is de paradox van Moravec: het vraagt computers relatief weinig rekenkracht om ze te laten slagen voor intelligentietests of abstracte redeneringen, terwijl je als mens anno 2025 helaas nog steeds zelf de afwasmachine moet uitruimen. Hoe Bennett dat verklaart? Doordat AI inmiddels de eerste twee doorbraken én de vijfde goed onder controle heeft (dus sturen, bekrachtigen en taal), maar nummer drie en vier heeft overgeslagen (dus simuleren en mentaliseren). Hier richten nieuwe AI-ontwikkelingen zich inmiddels op. Want het zou toch mooi zijn als je in de toekomst nog veel meer vervelende klussen aan AI kunt overlaten.
Superintelligente kunstmatige wezens
Volgens Bennett staan we met die vijf doorbraken niet aan het eind van het verhaal van intelligentie, maar nog helemaal aan het begin. Omdat het leven op aarde ‘slechts’ vier miljard jaar oud is en de zon pas over een miljardje of zeven sterft. Kortom: Bennett denkt dat we nog wel eventjes hebben. Hij vermoedt bovendien dat doorbraak zes bijna arriveert: ‘[We staan] op het punt om het proces waardoor het leven zelf is ontstaan onder controle te krijgen en superintelligente kunstmatige wezens te baren.’ AI-baby’s, dus. Genoeg reden om het boek zelf ook te lezen!
Future Communication en AI
Bij Future Communication houden we alle AI-ontwikkelingen goed in de gaten. Ben je benieuwd welke toepassingen jou als communicatieprofessional kunnen helpen, of breder in je organisatie? Of over hoe je er een visie over maakt, zodat AI niet op het lijstje blijft staan waar jullie óók nog wat mee moeten, maar je er ook echt mee aan de slag gaat? Klop vooral bij ons aan. En heb je het boek gelezen? Leuk als je me laat weten wat je ervan vond!