Focus: zo krijg je hem op 100%
Ons redactieteam schreef een blog over het boek Focus van Mark Tigchelaar. Nieuwsgierig? Lees hieronder meer.
Meer weten?
19 augustus 2021
De zomervakantie zit er weer op en we zitten vol nieuwe energie. Tijd om dus weer met de juiste focus aan het werk te gaan. Maar hoe blijf je gefocust met al de 1.000 dingen die je nog wilt doen? Ik las het boek Focus van Mark Tigchelaar om erachter te komen hoe ik die focus weer terugkrijg.
Het boek leest makkelijk weg en zit vol handige tips en wetenschappelijk onderbouwde feiten. Volgens Mark Tigchelaar krijgen we per persoon ruim 11 miljoen bits aan informatie per seconde ons hoofd binnen. Wow. Gelukkig wordt maar 0,0003 procent doorgestuurd naar ons bewustzijn. Dat scheelt al enorm, maar is nog steeds erg veel. Het is dus niet gek dat het moeilijk is om je aandacht langere tijd bij één taak te houden. Er is immers afleiding genoeg. Het rode cijfertje bij je mail-app dat aangeeft dat er weer nieuwe mail is, een collega met een prangende vraag en het pakketje dat je niet moet vergeten op te halen. Zomaar een aantal voorbeelden. Grip op focus: daar moeten we naartoe.
Meer weten?
Prikkels dagen uit om maximaal te presteren
Al die prikkels maken ons leven dynamisch en dagen ons uit om maximaal te presteren. Daar krijgen we een kick van. Taken gedaan krijgen en zoveel mogelijk in een dag proppen: dat klinkt herkenbaar. Mark vertelt dat dit ‘hapsnap-werken’ ook zorgt voor een daling van concentratie en toename van stress en dus burn-outs. Want na elke afleiding duurt het even om weer met volle concentratie aan de slag te gaan. We hebben meer tijd nodig om een taak af te krijgen.
Korte focus evolutionair bepaald
Het is helemaal niet zo gek dat we snel afgeleid zijn, volgens Mark. Evolutionair gezien zijn onze hersenen helemaal niet gemaakt voor lange concentratie: dan hoorden we dat roofdier niet aankomen als we enorm gefocust onze nootjes aan het pellen waren. Het positieve aan het verhaal is dat we lange focus kunnen leren. Hiervoor hoef je je niet op te sluiten in een vergaderhokje of maar één keer per dag je mail te checken. Fijn!
Waarom raken we afgeleid?
Er zijn vier concentratielekken die ervoor zorgen dat we afgeleid raken. Te weinig prikkels (je vervelen), te weinig brandstof (moe zijn), te veel interne prikkels (zelf je focus verliezen en bijvoorbeeld online het nieuws checken) en te veel externe prikkels. Door je hier bewust van te zijn en trucjes te leren, kun je dus meer focus krijgen. Verveel je je? Teken figuurtjes tijdens een telefoongesprek. Te veel interne prikkels? Zet een klok of bundel taken (alle telefoontjes pleeg je in de ochtend, overleggen doe je ‘s middags). Te veel externe prikkels? Blok een uur in je agenda voor een vergadering met jezelf, zodat je niet gestoord wordt met telefoontjes. Of stel een spreekuur in waarin collega’s met vragen langs kunnen komen. Gemiddeld verlies je 500 keer per dag je aandacht, door één van de vier concentratielekken. Nogmaals wow.
En nee, structureel overwerken werkt niet: de productiviteit gaat juist omlaag als je langere tijd overwerkt. Ook lunchen achter de computer is niet handig. Je kunt je namelijk maar korte tijd echt focussen: lange tijd doorwerken maakt zelfs minder productief. En nee, opladen doe je niet door even door je socialmedialijst te scrollen. Dat zijn ook prikkels die je moet verwerken.
Interessant of niet?
Het boek staat vol met feitjes en handige tips. Is een taak te simpel? Maak ‘m dan moeilijker door jezelf bijvoorbeeld te leren sneller te lezen. Kom je ergens niet uit? Ga even wat anders doen, dat helpt je creativiteit.
Of ik de tips al in praktijk breng? Daar focus ik me nu op!
Meer weten?
Vul rechts je gegevens in en we nemen snel contact met je op. Of maak direct een afspraak.