Effectief communiceren als woningcorporatie; creëer draagvlak in plaats van weerstand
Wat doe je als jouw plannen, waar je zelf zo enthousiast over bent, veel weerstand oproepen bij je doelgroep? Onlangs gelezen in het lokale suffertje: “Bewoners en woningcorporatie lijnrecht tegenover elkaar in discussie over renovatie”. Tessa Dijkhuis, Communicatieconsultant bij Future Communication vertelt hoe je in zulke situaties effectief communiceert met je doelgroep, en draagvlak creëert in plaats van weerstand.
Lees het blog30 juni 2025
Om te beginnen: een voorbeeld
Een woningcorporatie wil 30 woningen renoveren om deze energiezuiniger te maken, in lijn met overheidsdoelstellingen. De bewoners kijken hier anders tegen aan en meer dan de helft van de bewoners is tegen. Wat in dit geval betekent dat de renovatie niet door kan gaan zonder juridische stappen. Het bezwaar van de bewoners; waarom woningen renoveren en verduurzamen die reeds energielabel A hebben.
Het gevolg van bovenstaande situatie, is een patstelling: geen van beide partijen wil naar de rechter, maar een open gesprek lijkt nog ver weg. Bewoners voelen zich niet gehoord, de woningcorporatie voelt zich niet begrepen. De ene groep zet de hakken in het zand, de andere zit in de ‘ja, maar’-modus. Georganiseerde bijeenkomsten worden onder protest bezocht, want “waarom moet dat precies onder etenstijd?” terwijl de corporatie verzucht: “we hebben echt het beste met de bewoners voor.” Het resultaat? Een neerwaartse spiraal van onbegrip en frustratie. Het lijkt wel een aflevering van De Rijdende Rechter. Hoe zorg je dan met effectieve communicatie voor draagvlak in plaats van weerstand?
Luisteren en transparantie als sleutel
Dit soort situaties herinneren mij eraan dat communicatie geen eenrichtingsverkeer is. Informeren is niet genoeg; bewoners moeten actief worden betrokken. Belangrijk: verdiep je in de doelgroep. En vanaf het begin, vóórdat de cruciale beslissingen zijn genomen die ook hen aangaat. Organiseer geen bijeenkomsten omdat je ervan uitgaat dat iedereen zich dan gehoord voelt. Zoek uit waar de behoeften liggen en acteer daárop. Zitten de bewoners wel te wachten op een bijeenkomst of vinden ze bijvoorbeeld een anonieme enquête prettiger, of een een-op-een-gesprek bij hen thuis? En in geval van een bijeenkomst; wat is voor hen een fijne invulling? Welke locatie is voor hen handig, welk tijdstip? En last but not least… toets of de boodschap die je met jouw ontvanger deelt ook aansluit op de belevingswereld van de ontvanger.
Maak communicatie niet alleen informerend, maar juist verbindend.
Tessa Dijkhuis
Consultant
Ken je doelgroep en de behoeften
Goede communicatie begint met het kennen van je doelgroep. Wat beweegt de ontvanger? Pas wanneer je echt luistert—niet alleen naar wat er wordt gezegd, maar ook naar de onderliggende zorgen en behoeften, kun je effectief communiceren en draagvlak creëren in plaats van weerstand. In het geval van de woningcorporatie die hierboven wordt geschetst zijn bewoners misschien bezorgd over tijdelijke huisvesting of een huurverhoging na renovatie. Door deze zorgen serieus te nemen en oplossingen mede door bewoners te laten bedenken, verander je het sentiment. Het gaat om de juiste toon, timing en vorm die aansluiten bij je publiek. Zijn deze zorgen realistisch? Wees dan ook hier eerlijk in. Of het nu gaat om renovatieplannen of beleidsmaatregelen, een boodschap die aansluit bij de leefwereld van mensen zorgt voor meer betrokkenheid en begrip. Stem je communicatie af op je doelgroep, voorkom misverstanden en creëer een dialoog in plaats van weerstand.
Echt luisteren
Echt luisteren is de sleutel. Pas dan ontstaat betrokkenheid. En dit werkt natuurlijk twee kanten op. Want ook de ontvanger moet wíllen zien wat de afzender wil vertellen. Dat is makkelijker wanneer er al een positieve associatie is met de organisatie, het merk etc. It takes tenslotte two to tango. En hier kun je als zender invloed op uitoefenen. Dit gaat over je corporate identity.
Corporate identity
In het communicatievak werken we regelmatig met het identiteitsmodel van Birkigt en Stadler. Dit model laat de wisselwerking tussen identiteit en imago zien. Zorg door middel van een duidelijke -en voor je doelgroep positieve- identiteit, voor een positief imago. Het model is afgebeeld als een tandwiel en dat is niet voor niks. Identiteit en imago blijven met elkaar verbonden, in iedere stap die je neemt. Wanneer je hier continu in investeert, helpt dit bij een positieve associatie met het merk of de organisatie. Het draagt bij aan vertrouwen, herkenbaarheid en loyaliteit onder je doelgroep en verdere stakeholders. En daardoor zal communiceren met je doelgroep gemakkelijker gaan. Bedrijven die consequent vasthouden aan hun identiteit—zowel in communicatie als in handelen—creëren een solide fundament, een hogere betrokkenheid en minder weerstand bij veranderingen. Geen hakken in het zand, maar een open blik en luisterend oor.
Meer lezen?
Ben je na het lezen van dit artikel benieuwd hoe wij dit soort participatie- en communicatietrajecten aanvliegen? Collega Suzanne schreef al eerder over inwonerparticipatie en draagvlak creëren. Lees hier haar blog.
Verder praten?
Liever een keer live verder praten? Neem dan contact met ons op.