Wout Dekker van Future Communication poseert op kantoor
Wout Dekker

Een 9-tot-5-mentaliteit? Graag!

Directeur Wout schreef een blog over burn-outs en een 9-tot-5-mentaliteit. Nieuwsgierig? Lees hieronder meer.

 

Meer weten?

24 januari 2019

Vrouw toont wat aan man op haar telefoon

Eén op de zeven werknemers heeft burn-outklachten, las ik een paar weken geleden in de Volkskrant. Die klachten beginnen steeds vaker al op jongere leeftijd. Bij studenten bijvoorbeeld, maar ook bij starters op de arbeidsmarkt in hun eerste of tweede baan.

Oorzaken? Kantoortuinen, hoge prestatiedruk, reistijden, altijd bereikbaar moeten zijn, sociale media, mantelzorger zijn, druk op cijfers, vrije tijd helemaal volgepland met sociale activiteiten, (jonge) kinderen, financiële druk (hoge hypotheek of graag een nieuw huis willen), het altijd leuk willen hebben, slechte werksfeer, enzovoorts, enzovoorts. Zomaar een greep, niet volledig en – gelukkig – niet allemaal op iedereen van toepassing. Voor de duidelijkheid: burn-outklachten ontstaan niet alleen door het werk natuurlijk.

 

Zestig collega’s

Het artikel zette me wel aan het denken. Bij ons communicatieadviesbureau Future Communication, waarvan ik sinds kort directeur ben, werken we met ruim zestig collega’s. Niet alleen voor de jongere collega’s is werk en alles daaromheen erg intensief, ook bij de oudere collega’s komen de eerdergenoemde aspecten natuurlijk voor. Zij, en laat ik het ook op mezelf betrekken, hebben allemaal onze eigen persoonlijke ambities, wensen, zorgen, kosten, vrienden, verlangens en spanningen.

Groep collega's tijdens een wandeling

Relaxte aanpak

Wat moet ik daar als eindverantwoordelijke van ons bureau nu mee? ‘Burn-out voorkomen begint bij de baas’ lees ik juist deze week in – alweer – de Volkskrant. Een paar weken eerder is de titel van een boekrecensie in NRC.Next ‘Werk hóéft niet zo chaotisch, gestoord en stressvol te zijn’. In hun net verschenen boek ‘It doesn’t have to be crazy at work’ stellen twee Amerikaanse auteurs volgens de recensent dat slaaptekort, nutteloze targets, de stress van de flexplek en andere ongemakken van het werk helemaal niet nodig zijn. Sterker, ze werken volgens hen juist contraproductief en omzet verlagend! De auteurs, Jason Fried en David Heinemeier Jacobs, geven leiding aan internetbedrijf Basecamp met zo’n 60 medewerkers. Ze doen niet aan targets en pakken de zaken anders aan dan veel andere bedrijven. Ze gaan voor een relaxtere aanpak, werken aan vertrouwen met elkaar, stress hoort volgens hen een uitzondering te zijn en ze sturen actief op een goede werk-privé balans. Met andere woorden: een 9-tot-5-mentaliteit wordt daar blijkbaar gewaardeerd en levert nog meer omzet op ook. ‘Voortdurende uitputting is geen verdienste, het is een teken van domheid’ stellen de auteurs en leiders van Basecamp.

Niet wakker liggen van je werk

Ikzelf zeg al jaren tegen de collega’s dat ze nooit wakker moeten liggen van hun werk. Dat lukt natuurlijk niet altijd, maar ik bedoel daarmee dat de sfeer – de cultuur eigenlijk – zodanig hoort te zijn dat je met je zorgen, onzekerheden, spanningen en dergelijke bij je leiders terecht moet kunnen. En dat we het heel tijdig hebben over mogelijke burn-outverschijnselen in alle varianten. Dat werken een teaminspanning is, waarin je elkaar als eerst echt moet kunnen vertrouwen en een zakelijke discussie moet kunnen aangaan, er dus veiligheid is. Zeg nou zelf, juist in een goede en vertrouwen gevende cultuur presteer je het beste. Bij Basecamp lukt dat blijkbaar ook. In feite zou al het werk tussen 9 en 5 uur gedaan moeten kunnen worden. Sterker nog: het zou een USP moeten zijn om nieuwe collega’s aan te trekken.

 

Wordt vervolgd…

Zijn we bij Future Communication al zo ver? Eerlijk gezegd nog niet. Deadlines halen, offertes schrijven, wisselende opdrachtgevers bedienen, uitdagende opdrachten doen en bureau-ambities waarmaken zijn ook bij ons de dagelijkse realiteit. Hoe zorgen we ervoor dat werkdruk het niet wint van ons werkplezier, en hoe voorkomen we die burn-outklachten? Tijdens onze maandelijkse online bureaumeeting Future Forward  gingen we met elkaar over dit thema in gesprek. Het werd gewaardeerd merkte ik, en bovendien herkend. Wordt vervolgd, want ik geloof er echt in dat het werken in een goede en veilige sfeer, in een cultuur van vertrouwen en open- en eerlijkheid van Future Communication een nóg beter bureau maakt. Heb je daarvoor een ‘geen 9-tot-5-mentaliteit’ nodig? Liever niet, als je het mij vraagt.

 

Wil jij samen bouwen aan werkgeluk? Klik hier!

Meer weten?

Een keertje sparren met Wout over werkgeluk? Neem snel contact op en kom langs voor een kopje koffie!

Wout Dekker van Future Communication poseert op kantoor
Wout Dekker 0653426172

Alle velden met een * zijn verplicht.

Geef kort het onderwerp van je bericht aan.
Beschrijf hier wat we voor je kunnen betekenen.