Communicatie in 2025: deze vijf trends mag je niet missen
Samen met collega’s hebben we vooruitgekeken naar het komende jaar. In dit blog delen we vijf communicatietrends die volgens ons een belangrijke rol gaan spelen.
Meer weten?29 januari 2025
1. Kort, korter, kortst (videocontent)
Waar we voorheen ’s morgens vroeg aan de kassa stonden met de krant in onze handen, scrollen we tegenwoordig op onze mobiel door het nieuws heen. Men waagt zich aan een long-read als je de tijd hebt om je te verdiepen in de achtergrond. Gebrek aan tijd maakt dat nieuwskanalen en steeds meer organisaties kiezen voor een korte video, geïnspireerd door TikTok content.
Een andere opvallende ontwikkeling is de korte video zonder geluid. Onderzoek wijst uit dat 75% van de kijkers een korte video’s bekijkt zonder geluid. Daarom ontwikkelen bedrijven steeds meer video’s zonder geluid, maar mét onder andere ondertiteling, titels of iconen. Ook hier moet je als communicatieprofessional op in spelen (Playforward, 2025).
Hoe passen we deze trend toe?
De korte video’s gaan platformen als LinkedIn, Instagram, TikTok en YouTube verder domineren. Elk kanaal kent zijn eigen specificaties. Een video op YouTube kan best een paar minuten lang zijn, en je moet het als liggende video uploaden en optimaliseren voor SEO. Een video op Instagram is idealiter 15 tot 45 seconden, upload je als staande video en moet ondertiteld zijn. In 2025 kies je als professional meerdere kanalen en maak je verschillende versies van de video passend bij iedere kanaal. Dit is veel werk, maar een cross-channel strategie zorgt wel voor een beter bereik van je doelgroep.
2. Storytelling, maar dan maatschappelijker
Storytelling is niets nieuws. De manier waarop organisaties storytelling gebruiken, verandert wel. Organisaties of merken vertellen niet meer wie ze zijn of wat ze doen, maar wat ze kunnen betekenen binnen een maatschappelijk thema. De laatste KPN campagne is een sterk voorbeeld: ‘Stukje Van Mij’ brengt de boodschap ‘Denk na voordat je doorstuurt’ onder de aandacht van jongeren. Hier zie je ook de trend van korte video’s terug.
Consumenten hechten waarde aan persoonlijke en herkenbare verhalen. Organisaties delen steeds vaker een ‘kijkje achter de schermen’ met hun doelgroep. Zo tonen ze de persoonlijke kant van een merk of organisatie en is het zo ook mogelijk om de rauwe randjes te laten zien. De afgelopen jaren doen onder andere gemeenten dit door een ‘Werken bij’ pagina te lanceren. We verwachten dat deze ontwikkeling doorzet en steeds interactiever wordt ingezet. Gemeentes en andere organisaties schakelen bureaus in om de customer journey in te richten, met nog meer focus op de doelgroep.
Hoe passen we deze trend toe?
Speel in op de wensen en belangen van de opdrachtgever en de doelgroep. Een customer journey helpt om de huidige en gewenste ‘reis’ in kaart te krijgen. Waar nodig, kun je met een creatieve kijk inspelen op hoe de boodschap bij de doelgroep terecht moet komen. Dit laatste is belangrijk, want wat past bij de doelgroep? Is dat een vlog van een HR-adviseur of een ervaringsverhaal van een medewerker? Bij Future Communication zijn we trots op onze eigen werken-bij video’s. Hierin vertellen onze consultants Renee en Mina én hun opdrachtgevers meer over hun opdrachten.
3. Authentiek, betrouwbaar en transparant zijn
Authenticiteit, betrouwbaarheid en transparantie zijn geen modewoorden, maar onmisbare ingrediënten voor organisaties die serieus willen overkomen. In een tijd waarin content in een mum van tijd onder veel ogen kan komen (en een reputatie van een organisatie dus snel gemaakt of gebroken kan worden), is het essentieel om eerlijk en oprecht te zijn. Maar hoe zorgen we ervoor dat een organisatie geloofwaardig en transparant blijft?
Het Nederlandse jeansmerk Kings of Indigo is één van de weinige merken die met trots kan zeggen dat het gebouwd is op duurzaamheid. Voor Kings of Indigo zijn kernwaarden als duurzaamheid, kwaliteit en design belangrijk. Alle stappen van het productieproces zijn zorgvuldig langs deze waarden gekozen en het productieproces wordt gedeeld met de consument. Zo delen zij een interactieve kaart, waarop te zien is waar ze werkzaam zijn in de wereld en welke stappen er worden gezet, voordat het product in de winkel ligt (FashionUnited, 2017). Hiermee bewijzen zij hun echtheid en zijn ze transparant.
99,3 procent
Seepje is een ander sterk voorbeeld. Creatieve en opmerkelijk speelden zij in op mogelijke reputatie- en merkschade. In een paginagrote advertentie biedt Seepje zijn excuses aan. De handzeep blijkt namelijk niet 100 procent natuurlijk, maar voor ‘slechts’ 99,3 procent. “Je kunt zachtjes sorry zeggen met een sticker, maar dan hoort niemand het. Dus doen we het groot in de kranten.” (Hogendoorn, 2024)
Hoe passen we deze trend toe?
Als organisatie moet je een heldere koers hebben op het gebied van dit soort termen. Voordat je iets ‘buiten’ belooft, moet je het eerst ‘binnen’ geloven. Het begint met een sterke kernboodschap die je intern introduceert en daarna extern uitrolt. Zoek ook interactie met de doelgroep en reageer op trending video’s op socials en reageer op comments die de organisatie aangaan. Zo werk je aan transparantie, wordt het laagdrempeliger om de organisatie te benaderen en kom je meer in contact met de doelgroep. Amazon en Bol zijn hier goede voorbeelden van. Zij gebruiken deze manier om dichter bij hun publiek te staan.
4. Digitale toegankelijkheid
Digitale toegankelijkheid gaat erover dat digitale informatie en diensten even beschikbaar moeten zijn voor mensen met een functiebeperking als voor mensen zonder functiebeperking. Maar ook zonder functiebeperking is toegankelijke informatie prettig. Zo kun je een filmpje met ondertiteling in de stiltecoupé van de trein of in de kantoortuin begrijpen en is goed contrast prettig als je buiten bent. Ook is informatie beter vindbaar en doorzoekbaar voor gebruikers en zoekmachines als het toegankelijk is gemaakt.
Website, apps en documenten zijn voorbeelden van digitale informatie en diensten. Overheidsinstanties zijn door de WCAG wet (Web Content Acessibility Guidelines) verplicht om alle websites van de organisatie en websites waar de organisatie aan meebetaalt of medeopdrachtgever van is toegankelijk(er) te maken. Het onderwijs is hier al actief mee bezig. De verplichting geldt ook voor:
- digitale documenten die online worden gepubliceerd
- voor mobiele apps
- op termijn ook voor intranet
Vanaf de zomer van 2025 moeten ook bedrijven aan deze eisen voldoen. Flink wat werk aan de winkel, want digitale toegankelijkheid vraagt om een kritische blik op alle vormen van content en communicatie: begrijpelijke teksten, ondertiteling bij video’s en alt-teksten bij afbeeldingen.
Hoe passen we deze trend toe?
Deze wet heeft dit jaar impact op ons vakgebied. De toegankelijkheid op (web) teksten worden steeds belangrijker. Communicatieprofessionals wordt gevraagd om te analyseren of de organisatie voldoet aan de nieuwe wet en vernieuwing en optimalisatie in gang te zetten.
Meer weten over digitale toegankelijkheid? Volg ons webinar op 27 februari hierover.
5. AI meer in samenwerking met interne communicatie
Van werkprocessen tot samenwerking en informatievoorziening: AI dwingt een organisatie om anders te denken over het inrichten van het werk. En dat heeft invloed op de interne communicatie en de rol van de communicatieprofessional. Hoe zorg je dat medewerkers de AI gestuurde nieuwe werkwijzen begrijpen en omarmen? En wat betekent een nieuwe manier van werken voor de informatiebehoefte, samenwerking en binding van collega’s? AI wordt steeds meer onderdeel worden van ons werk. We zien dat AI en medewerkers hierin gezamenlijk door ontwikkelen. De medewerker wordt slimmer in het gebruik van AI en AI leert de medewerker steeds beter bepaalde taken te vereenvoudigen. Naast elkaar en niet als vervanging van elkaar.
Welke rol ligt hier voor communicatie?
Een goede medewerkers ervaring van digitale systemen (ook wel Digital Employee Experience genoemd) moet een gedeelde verantwoordelijkheid en samenwerking zijn van HR, IT en Communicatie. Als organisatie moet je dit goed regelen. Specifiek voor communicatie en AI: de integratie van tools zoals AI-gestuurde chatbots, stemanalyse en predictive analytics in communicatie? Hoe behoud je de menselijke maat in al die technologische innovaties?
De technologische ontwikkeling gaat sneller dan dat wij met elkaar goede afspraken maken. In 2025 is AI niet optioneel – het is je nieuwe collega, en jij kan ervoor zorgen dat de samenwerking prettiger én efficiënter verloopt.
Meer weten?
Terugkijkend naar deze trends, valt op dat steeds duidelijker is waar de focus op moet liggen. Opdrachtgevers willen dichter bij hun publiek staan, ze staan open voor nieuwe richtingen en er is ruimte voor creativiteit. Sleutelwoorden als authenticiteit, (samen) werken met AI, de inzet van de juiste taal en toegankelijkheid zijn niet meer vreemd is ons vak van communicatie. Kortom: Er is werk aan de winkel en er is meer ruimte dan ooit!