Logo Cohedron
Future Communication

Beste leidinggevende: een brief over leiderschapscommunicatie

De dagelijkse praktijk van leidinggevenden zit vol complexe uitdagingen. Met effectieve leiderschapscommunicatie kunnen ze het verschil maken. Hoe faciliteer je ze daarin en help je hen om FutureProof te blijven in een steeds veranderende werkomgeving? Lees het in onze open brief aan leidinggevenden.

14 november 2023

Presentator staat voor groep tijdens seminar

Beste leidinggevende,

Neem even een moment om stil te staan bij je rol als leidinggevende. Je werkweek is ongetwijfeld hectisch, vol met vergaderingen en uitdagingen die op je afkomen. Je bent niet de enige die hiermee worstelt. Het gevoel dat je constant tegen de klok vecht en je team tegelijkertijd moet leiden, kan zeer frustrerend zijn. Maar weet dat je niet alleen staat in deze uitdagingen. Veel leidinggevenden ervaren, net als jij, situaties waarin ze te veel ballen in de lucht moeten houden, ten koste van het welzijn van hun team.

Effectief leiderschap

Effectief leiderschap draait in essentie om de interactie tussen jou en je team. En goede leiderschapscommunicatie is niet alleen praten, maar vooral actief luisteren. Het gaat erom een veilige omgeving te creëren waarin je teamleden zich durven uit te spreken, ideeën delen en zorgen kunnen uiten. Dat vraagt om aandacht voor de kleine dingen. Zoals de tijd nemen om echt te luisteren wanneer je vraagt hoe het met iemand gaat, zonder haastig naar het volgende overleg te rennen.

Een ander essentieel aspect van effectief leiderschap is voorbeeldgedrag. Jij bent een rolmodel voor jouw teamleden. Als je positieve waarden uitdraagt en positief gedrag vertoont, inspireer je anderen om hetzelfde te doen. Dat betekent dat je je ook bewust moet zijn van de manier waarop je met problemen omgaat, want jouw gedrag als leidinggevende heeft invloed op hoe jouw teamleden uitdagingen en conflicten aanpakken. Het zal niet altijd eenvoudig zijn om deze principes toe te passen. Als je als inhoudelijk expert bent doorgegroeid naar de rol van leidinggevende is het verleidelijk om je met de inhoud te blijven bemoeien, maar micromanagement kan je teamleden frustreren en hun potentieel belemmeren.

Onze 6 adviezen

  • Effectief leiderschap is goed luisteren
  • Je bent een rolmodel, dus toon voorbeeldgedrag
  • Micromanagen werkt niet
  • Blijf jezelf ontwikkelen, ook als leidinggevende
  • Breng met intervisies de kwaliteiten van iedere collega in kaart
  • Werk samen met communicatie- of hr-collega’s of externe experts
Collega plaatst post-its op stakeholderanalyse model

Effectief leiderschapsgedrag is een continu leerproces. Het is belangrijk dat je blijft investeren in je ontwikkeling. Dus blijf niet steken na die leiderschapstraining op de hei. Net zoals bij sporten, zie je niet meteen resultaten na één of twee dagen. Het vergt tijd en consistentie om in je rol te groeien en vertrouwen binnen je team op te bouwen. Alles wat aandacht krijgt, groeit.

Zoek ondersteuning bij de afdeling HR of Communicatie binnen je organisatie. Vergeet ook de toegevoegde waarde van je collega’s niet. Het delen van ervaringen en best practices met andere leidinggevenden binnen je organisatie kan jou helpen om effectiever te worden in jouw rol. Intervisiesessies kunnen een uitstekende manier zijn om van elkaar te leren en te groeien als leidinggevenden.

Meer weten?

Onthoud dat je deze ‘reis’ niet alleen hoeft te maken. Vind je de gewenste ondersteuning niet binnen je organisatie, weet dan dat er adviseurs zijn zoals wij, die gespecialiseerd zijn in leiderschapscommunicatie en je graag helpen. Wil je meer weten over hoe je effectieve leiderschapscommunicatie kunt inzetten om het beste uit je team te halen? Neem dan gerust contact met ons op. We werken graag samen met jou aan het bouwen van een betrokken en gemotiveerd team dat bereid is dat extra stapje te zetten.

 

Future Communication
Herculesplein 88
3584 AA Utrecht

316 41 14 51 37
info@futurecommunication.nl

Alle velden met een * zijn verplicht.

Geef kort het onderwerp van je bericht aan.
Beschrijf hier wat we voor je kunnen betekenen.