Myra Zweers van Future Communication poseert op kantoor
Myra Zweers

4 praktische tips voor een net-even-anders interview­artikel

Collega Myra schreef een blog over hoe jij opvallende interviewartikelen schrijft. Nieuwsgierig? Lees hieronder meer.

 

Meer weten?

24 september 2021

Man en vrouw overleggen buiten en maken aantekeningen

We schrijven wat af met z’n allen. Aan blogs over het schrijven van goede teksten en interviewtechnieken geen gebrek. Maar wat maakt een interviewartikel nu onderscheidend? Dat je lezer nieuwsgierig blijft, door wil lezen en benieuwd is naar meer? Deze 4 tips bezorgen jou een net-even-anders interviewartikel.

 

1. Zoek een andere invalshoek

Begin met relevante, originele en vooral duidelijk geformuleerde vragen. Maar schrijf je over een onderwerp waar al honderden artikelen over zijn verschenen, probeer dan nog maar eens origineel te zijn. Dan levert die andere invalshoek vaak verrassende resultaten op. Lees vooraf ook niet te veel artikelen over je onderwerp of persoon. Daarmee voorkom je dat jouw verhaal precies hetzelfde wordt.

Collega schrijft op een post it

2. Neem de tijd en vraag door

‘Schrijven is schrappen.’ Maar dan moet je wel wat te schrappen hebben. Neem daarom de tijd voor het interview. Liever te veel informatie waaruit je kan kiezen, dan doorsnee-informatie en te weinig interessant materiaal. Wees ook niet bang voor stiltes. Laat de ander maar even nadenken. Juist dan komen er vaak bijzondere quotes of anekdotes voorbij. Vraag altijd naar uitleg en voorbeelden. Zeker als het over ingewikkelde onderwerpen gaat. De laatste vraag die je nóóit moet vergeten: “Zijn er nog andere zaken die we nog niet hebben besproken, maar die je wel belangrijk vindt om te benoemen?”. Daar komen vaak de beste quotes uit voort.

Twee handen op het toetsenbord van een laptop

3. ‘Google is je beste vriend’

We doen het allemaal. Om je te verdiepen even snel googelen. Daar is niets mis mee. Maar ga ook eens naar pagina 87 of 230 van de zoekresultaten. Vaak vind je daar bijzondere (vergeten) weetjes. Of interviews uit het verleden. Die leveren soms juist verrassende, of confronterende vragen op. Geïnterviewden vinden het ook leuk als ze niet altijd de standaardvragen krijgen voorgeschoteld, daardoor kan het gesprek vanzelf prettiger en soepeler verlopen.

 

4. Begin gewoon met schrijven

Hoe kom je dan van een net-even-anders interview tot een net-even-anders interviewtekst? Zo’n leeg vel is altijd weer een uitdaging. Maar begin gewoon met schrijven. Ook al lopen de zinnen nog niet zoals je wilt.

Vertrouw op je eigen professionaliteit, inzicht en intuïtie. Houd niet krampachtig vast aan regels en volgordes. Soms is het juist leuk en prikkelend om de opbouw van je verhaal om te gooien. En is je keuze daarin nog niet helemaal duidelijk? Dat is ook oké.

 

Schrijven is puzzelen

Het schrijfproces is voor iedereen weer anders. De vorm en de aanpak hangt ook samen met je opdracht en hoeveel vrijheid je daarin hebt gekregen. Voor mij is het schrijven van een interviewtekst als het maken van één grote puzzel. Een verzameling losse stukjes tekst, mooie zinsdelen, prikkelende quotes en woordenflodders. Die ‘puzzelstukjes’ schuif ik in elkaar tot een aaneensluitende tekst. Maak een tekst vooral jouw eigen ding, jouw eigen puzzel. Dat is uiteindelijk het allerbelangrijkste voor een net-even-anders interviewtekst. Gewone teksten zijn er al genoeg!

 

Myra Zweers is contentconsultant bij Future Communication. Ben je bezig met een interviewartikel en loop je helemaal vast? Of wil je gewoon even sparren? Neem dan contact op! 

Meer weten?

Vul je gegevens in en we nemen snel contact met je op. Of maak direct een afspraak.

Myra Zweers van Future Communication poseert op kantoor
Myra Zweers 0612641753

Alle velden met een * zijn verplicht.

Geef kort het onderwerp van je bericht aan.
Beschrijf hier wat we voor je kunnen betekenen.