Myra Zweers van Future Communication poseert op kantoor
Myra Zweers

5 praktische online tools voor participatie

Collega Myra schreef een blog met welke online tools jij kan inzetten tijdens bijeenkomsten, brainstormsessies en bewonersavonden. Nieuwsgierig? Lees hieronder meer.

 

Download de whitepaper

3 april 2020

Laptopscherm met hierop een vergadering in teams met 3 collega's

Hoe neem je omwonenden, belanghebbenden en geïnteresseerden toch mee in tijden van corona? Onze consultants experimenteren en testen volop met het gebruik van online tools. Voor het organiseren van digitale bewonersavonden, raadsvergaderingen, online medewerkersbijeenkomsten en brainstormsessies, voor het stellen van vragen of het delen van kennis. Wat zijn onze ervaringen tot nu toe?

Collega's op kantoor met een laptop die met elkaar overleggen.

1. Teams – online bijeenkomsten

Microsoft Teams is in veel organisaties versneld uitgerold als hét middel voor online vergaderingen en webinars. Onze ervaringen zijn positief. Bij verschillende provincies en gemeenten organiseren we online (raads)vergaderingen in Teams, waarbij het publiek via een livestream mee kan kijken en reageren. Bij een grote internationale organisatie gebruikten we Teams voor een virtuele kick off met 200 deelnemers, met meerdere sprekers, met video en chatmogelijkheid. Het was een groot succes!

Onze tips:

  • Zorg voor een afwisselend programma en een goede rolverdeling: een ceremoniemeester, technische back-up, een moderator voor de chatbox en een assistent die checkt of alles nog goed te verstaan is.
  • Geef deelnemers van tevoren duidelijke instructies mee over de huisregels (mute zetten van audio en gebruik van video).
  • Oefen van tevoren met de techniek en zet alle documenten of films alvast klaar.

2. Mentimeter – realtime feedback

Onze consultants gebruiken Mentimeter om interactieve presentaties te maken met realtime feedback. Je kunt direct online respons ophalen bij de deelnemers. Je legt vragen en stellingen voor, waar ze anoniem op kunnen reageren via de telefoon of laptop. Smartphones, tablets of laptops kunnen zo op eenvoudige wijze in worden gezet als stemkastjes. En heel handig, de uitslag is meteen zichtbaar.

 

3. Mett – participatieplatform

Wanneer je groepen mensen online wilt laten meedenken, praten, beslissen en betrekken bij plannen en projecten, raden we de participatiewebsite van Mett aan. Van het ontwerpen van een stationsgebied tot het stimuleren van de energietransitie in een gemeente: via Mett kun je snel informatie delen en ideeën uitwisselen. Flexibel, simpel, gebruikersvriendelijk en binnen twee weken live voor jouw project, in je eigen huisstijl.

 

4. BouwApp – de naam zegt het al!

Deze mobiele app is speciaal ontwikkeld voor de bouw- en infrasector. Op een laagdrempelige manier betrekken en informeren we de omgeving via deze app bij bouw- of infraprojecten. Een mooie functionaliteit in de BouwApp is de tevredenheidsmonitor, waarmee we de scores op de door ons gestelde vragen meten. Zo weten we snel hoe de omgeving over het bouw- of infraproject denkt.

 

5. MURAL – visueel samenwerken

MURAL is een gebruikersvriendelijke digitale werkomgeving waarmee we op afstand visueel samenwerken. MURAL biedt een optimale mix van online middelen (digitale post-its, whiteboard of flipover, dot voting en een tijdklok). Perfect voor een creatieve brainstorm op afstand. Een groot voordeel vinden wij dat alles meteen is gedigitaliseerd. En het is Cloud-based, dus iedereen heeft toegang. Nadeel: het is een betaalde tool, maar je kunt de tool wel gratis 30 dagen uitproberen. Zonder ervaring als facilitator en zonder digitale kennis is het wel een uitdaging. Maar ons devies is: gewoon doen en experimenteren!

Heb je hulp nodig bij (digitale) participatie? Bekijk ons whitepaper of neem voor een gratis adviesgesprek contact op met ons. 

Laptopscherm met hierop een vergadering in teams met 3 collega's

Download onze whitepaper digitale participatie

    * Door je in te schrijven voor de nieuwsbrief ga je akkoord met de hiervoor geldende voorwaarden.