Ceciel Bik van Future Communication.
Ceciel Bik

Provincie Noord-Holland zoekt met Buitenpoorten aansluiting met natuur- en recreatiegebieden

We deden een tof project voor de Provincie Noord-Holland. Benieuwd naar de aanpak en het resultaat? 

Provincie Noord-Holland wil haar stations beter benutten en in samenhang met elkaar ontwikkelen. Momenteel wordt er naast de spoortrajecten Zaancorridor, Kennemerlijn en Schipholcorridor hard gewerkt aan een nieuw concept: Buitenpoorten. Buitenpoorten zijn stations die vlakbij natuur- of recreatiegebieden liggen en dus uitstekende kansen bieden voor reizigers, recreanten en toeristen om van het buitenleven te genieten. Vooral in Metropoolregio Amsterdam (MRA) is de directe nabijheid van groen onderscheidend.

 

Vraag

Provincie Noord-Holland, MRA, NS, ProRail, diverse gemeenten én verschillende natuurorganisaties zijn betrokken bij de realisatie van Buitenpoorten. Dat maakt dat Buitenpoorten een omvangrijk, divers project is, waar veel bij komt kijken. Want hoe stimuleer je mensen om vanuit de stad met het openbaar vervoer via een Buitenpoort een natuur- of recreatiegebied te bezoeken?

Aanpak

Ceciel Bik (voorheen werkzaam bij Future Communication) was als communicatieadviseur betrokken bij het project: “Met de campagne: “Stap in het buitenleven, volg het spoor van de stad naar het landschap!” is Santpoort Noord in Gemeente Velsen van april t/m oktober 2019 aangewezen als pilotstation. Op 5 april is het Buitenpoort-station feestelijk geopend.”

Naast het aantrekken van reizigers vraagt de samenwerking met alle partijen veel aandacht. “Deze samenwerking is zeker een uitdaging en tegelijkertijd ook erg kansrijk”, aldus Ceciel. “Het is belangrijk een gezamenlijke boodschap te kunnen uitdragen, alle belangen hierin mee te nemen en passend te maken in de verschillende communicatiestrategieën”, vertelt Corine Meijer, Programmamanager OV-knooppunten bij Provincie Noord-Holland.

“Natuurlijk zijn er ook ruimtelijke ingrepen nodig om van een station een Buitenpoort te maken. Voor de pilot is het station voorzien van mooie natuurbeelden en is er een wandelroute vanaf het station naar het Nationaal Park gerealiseerd, die aansluit op de bestaande wandelroutes in het gebied.”

Resultaat

Reizigers hebben gedurende de volledige pilot hun ervaringen en belevingen kunnen delen via de NS-app ‘En? Hoe is je reis’ en tijdens de schoolvakanties via een enquête op het station. Als de pilot slaagt, is het mogelijk dat ook andere stations op termijn een Buitenpoort worden.

 

Looptijd opdracht

April 2019 – december 2019

Wat de klant vindt

Provincie Noord-Holland over Future Communication

“De samenwerking met Ceciel ervaar ik als zeer prettig. Niet alleen is ze echt lid van ons team, ze is ook zeer begaan met de inhoud van de werkzaamheden. Bij Buitenpoorten is zij dagelijks bezig met het verhaal neerzetten, het afwegen van belangen en het bedenken van een communicatiestrategie waar iedereen zich in kan vinden. Ik vind het heel waardevol dat zij nieuwe kansen ziet en op een proactieve manier daarin de lead pakt.”

Corine Meijer Programmamanager OV-knooppunten bij Provincie Noord-Holland

Meer weten?

Wil je meer weten over dit project of weten wat wij voor jou of jouw project kunnen betekenen. Neem contact met ons op.

Future Communication 030 – 219 38 51
(Vereist)