Roos Bouman

Zen op je werk: wat ik als professional van yoga leer

Collega Roos schreef een blog over de combinatie van yoga en communicatie. Nieuwsgierig? Lees hieronder meer.

 

Meer weten?

1 januari 2019

Vaak kom ik half rennend de yogastudio binnen. Laptop op mijn rug, telefoon in mijn hand om nog een laatste app of mail te verzenden. Snel omkleden en de mat op. Van nature ben ik niet altijd even ‘zen’. Toch lukt het me steeds vaker om het ontspannen gevoel na de les vast te houden en om de rust in mijn (werkende) leven te integreren. Hoewel een soepel lijf een prima drijfveer is, is de mat voor mij ook een plek om even stil te staan. Ik deel graag een paar inzichten die me in mijn werk als consultant helpen en waar jij misschien ook wat aan hebt.

 

Loslaten is ook een tactiek

Herken je dat? Je vastbijten in een opdracht, vastberaden om de oplossing te vinden. Of die belangrijke presentatie of tekst voorbereiden, op zoek naar de juiste woorden. Op weg naar huis laat het je niet los. Klopt mijn voorstel? Zit mijn plan goed in elkaar? Thuis door blijven malen, schrijven en schrappen is verleidelijk. Toch merk ik dat het me soms meer oplevert om mijn aandacht even op andere dingen te richten. Een heldere geest is creatiever en vaak komt een goed idee juist als je even afstand neemt. Focus is goed, maar deze soms loslaten nog beter.

Uit je hoofd, in je lijf

Als je op kantoor werkt, breng je veel tijd achter je bureau door. Zittend. Zeker wanneer je met de auto gaat kan het getal op de stappenteller confronterend zijn (ik heb hem na een paar weken maar weer uitgezet). Dat we meer moeten bewegen horen we elke dag. Maar dat het ook voor de prestaties op je werk belangrijk is, merk ik wanneer ik te weinig beweeg. Hoofd en lichaam kunnen niet zonder elkaar. Contact maken met je lijf zorgt dat je sneller voelt of je bijvoorbeeld spanning vasthoudt. Bovendien helpt bewegen om je hoofd leeg te maken en in het hier en nu te zijn. Probeer dus tijdens de lunch of ‘s avonds nog even te wandelen of sporten – juist als je weinig tijd hebt of moe bent.

Balans is alles

In yoga draait alles om balans. Yin en yang, lichaam en geest, inspanning en ontspanning. Klinkt misschien zweverig, maar ik geloof erin. Ook in mijn werk probeer ik balans te zoeken. Een paar dagen knallen voor een deadline? Alle zeilen bijzetten om een project op tijd af te ronden? Hoort erbij! Maar creëer na een drukke dag of periode ook tijd om op adem te komen. Dat betekent ook ‘nee’ durven zeggen. Continu pieken houdt volgens mij niemand vol. Door soms even gas terug te nemen zorg je dat je ook op de lange termijn goed werk levert.

 

Jij blij, je werkgever blij

Voor deze inzichten heb je natuurlijk geen yoga nodig. Balans creëren kan op heel veel manieren. Zeker is dat veel (jonge) professionals worstelen met werk-privébalans en stressklachten. Een onderwerp dat het bespreken waard is dus. Helemaal mooi is het als je samen met collega’s kunt zorgen voor een cultuur die hier positief aan bijdraagt. Zo kun je bij Future Communication op maandagochtend aanschuiven voor een yogales op kantoor. Wil je een dagje thuis werken, zonder afleiding, dan kan dat. En voor een goede lunch nemen we even tijd samen. Tijdens de laatste gezamenlijke Future Forward-sessie gingen we met elkaar in gesprek over het thema burn-out en omgaan met werkdruk. Gewoon, om met elkaar stil te staan bij hoe we problemen vóór kunnen zijn. Voor mij hele mooie voorbeelden van goed voor elkaar zorgen.

Meer weten?

Vul je gegevens in en we nemen snel contact met je op. Of maak direct een afspraak.

Roos Bouman 0682065083
(Vereist)