Future Communication

Vind je focus in het ‘nieuwe normaal’

Oud-collega Denicio schreef een blog over hoe jij digitaal kan samenwerken en brainstormen. Nieuwsgierig? Lees hieronder meer.

 

Meer weten?

20 april 2020

De coronapandemie heeft veel veranderd, zowel in Nederland als de rest van de wereld. Wekenlang in quarantaine, 1,5 meter afstand houden in winkels en op straat, thuiswerken, je kinderen ondersteunen met onderwijs op afstand, persconferenties volgen en een dagelijkse overvloed aan nieuws en informatie: dit is ons ‘nieuwe normaal’. Maar hoe ziet onder deze omstandigheden de samenwerking met collega’s en klanten eruit? Hoe kunnen wij zonder fysieke nabijheid toch snel ideeën met collega’s uitwisselen? En hoe kan je als adviesbureau voor bestaande en/of nieuwe klanten creatieve oplossingen bedenken voor (communicatie)vraagstukken. Online tools bieden uitkomst met een virtuele werkomgeving om onze creativiteit een kickstart te geven.

Who do I want to be during Covid-19?

Ons dagelijks leven is op zijn kop gezet en onze maatschappelijke en economische systemen krijgen een keiharde reset. Dat werkt en voelt soms verlammend. Althans, zo ervaar ik dat zelf. De dagelijkse nieuwsdosis over sterftecijfers, nota bene in vredestijd, zijn simpelweg niet meer te bevatten. Bovendien is de impact van COVID-19 op ons persoonlijke leven en professionele bestaan groot. Toenemende of juist afvlakkende besmettingscijfers, wel of geen voldoende ic-bedden, gebrek aan medische benodigdheden en beademingsapparatuur: het nieuws is niet rooskleurig. Toch zag ik afgelopen week wat lichtpuntjes. Positieve inzichten en ontwikkelingen die het verlammende gevoel verving door energie, daadkracht en een nieuwe focus op samenwerken en bedenken van creatieve oplossingen. Als individu en teams kunnen we bewust kiezen om vraagstukken op te pakken waar wij invloed op hebben en door creatief samen te werken.

Lichtpunten

Zo noemde Richard Branson van Virgin dit de ‘meest significante crisis van zijn levenstijd’. Maar hij blijft een rasoptimist, met een rotsvast geloof in de kracht van toegewijde mensen die met focus samenwerken en uitdagingen aangaan. Branson voegde ook daad bij woord. Zijn Virgin Orbit-team ontwikkelde nieuwe beademingsapparatuur die medici helpen in de strijd tegen het coronavirus. Dit team houdt zich normaal gesproken bezig met het ontwikkelen van ruimteraketten, maar wilde graag de medische wereld een handje helpen. Geïnspireerd door de wereldwijde medische urgentie vond dit team (tijdelijk) een nieuwe focus en gebruikten hun vaardigheden en kennis voor de ontwikkeling van een nieuw prototype voor beademingsapparatuur. Het is de bedoeling dat het prototype in april, na het verkrijgen van alle vereiste goedkeuringen, in massaproductie gaat.

 

Dyson en Tesla

Ook inspirerend: een studententeam van de TU Delft bundelden hun kennis, expertise en krachten voor het ontwikkelen van een veilig en snel te produceren beademingsapparaat. Ook dit prototype gaat in april in massaproductie om zo tekorten in de medische wereld op te vangen. Maar ook technologische merken laten van zich van hun beste kant zien, zoals Dyson (binnen 10 dagen een nieuw prototype voor beademingsapparatuur) en Tesla.

Maar hoe organiseren deze merken en mensen zichzelf in toegewijde teams? Hoe kunnen ze zo snel omschakelen naar een nieuwe focus? Het antwoord: ze voelen urgentie en hebben een groter (menselijk) doel. Kunnen jij en ik tijdens deze coronacrisis – én daarna – ook snel omschakelen en anders samenwerken? Mijn antwoord is volmondig ja. Zeker met hulp van de juiste tools.

 

De juiste tools

Ctrl+Alt+Del: wie kent deze toetsencombinatie niet? Wij hebben allemaal wel eens zo’n harde reset gedaan toen ons computersysteem vastliep en niets meer werkte. We willen op die momenten vooral vooruit en door met ons werk. Een reset van focus komt nooit gelegen en zit ons eerder in de weg. Echter, niets is minder waar! We kunnen dan juist even vertragen, urgentie voelen, focus herwinnen of onze aanpak herzien.

Hoe kunnen wij onze energie, kennis, competenties bundelen en inzetten voor ons eigen dagelijkse communicatiewerk? Een toegewijd team en mensen met energie is dan een eerste voorwaarde. Maar ook online tools kunnen ons hierbij helpen.

 

Mural

Online tool Mural helpt met het herpakken van jouw (team)focus, beter samenwerken en het creatief oplossen van communicatievraagstukken. Het is een digitale werkomgeving waar je visueel kunt samenwerken. Zo biedt het een facilitator (een procesbegeleider) diverse online middelen voor het begeleiden van creatieve processen. Alsof je met elkaar in een fysieke ruimte werkt. Kleine teams of grote groepen mensen kunnen met Mural eenvoudig online op afstand samenwerken. Handig tijdens een pandemie!

Digital first

Het motto van Mural is Go digital first. De tool is dan ook erg gebruikersvriendelijk. Deelnemers kunnen op een eenvoudige manier samen online ‘hardop denken’ toepassen, snel gedachten en ideeën ordenen en delen. En omdat het cloud-based is, heeft iedereen met een internetverbinding over de hele wereld toegang. Mural biedt allerlei middelen voor het visueel begeleiden van creatieve processen en het samen oplossen van vraagstukken. Denk hierbij aan digitale post-its, een whiteboard (of flipover) om op te tekenen, online stemmen op ideeën (dot voting) en een tijdklok. Maar je kunt ook gebruikmaken van een flink aantal bestaande templates in verschillende categorieën, bijvoorbeeld een event canvas, lean canvas en mindmaps. Daarnaast kun je andere online toepassingen als MS Teams en Slack eenvoudig in Mural integreren en direct inloggen met het Office-e-mailaccount van jouw organisatie.

Gewoon doen!

Mural is een betaalde tool en je moet je abonneren. Je kunt de tool echter ook 30 dagen gratis gebruiken. Een facilitator met praktijkervaring kan zonder digitale kennis meteen starten, zonder een grote leercurve. Heb je die ervaring of kennis niet, dan is het leiden van creatieve processen voor het oplossen van een communicatievraagstuk misschien een uitdaging. Mijn advies: gewoon doen en experimenteer!

 

Hulp nodig?

Heeft jouw organisatie of team hulp nodig bij het vinden van een nieuwe focus of wil je een bestaand vraagstuk versneld oplossen? Wij gaan graag met jou in gesprek of organiseren samen een creatieve sessie in Mural.

Meer weten?

Vul je gegevens in en we nemen snel contact met je op. Of maak direct een afspraak.

Future Communication 030 – 219 38 51
(Vereist)