Manon Stam

Van fysiek naar digitaal: waar moet je aan denken bij een online brainstorm?

Oud-collega Manon schreef een blog over hoe jij met de digitale tool Mural brainstormsessies houdt. Nieuwsgierig? Lees hieronder meer.

 

Meer weten?

18 juni 2020

Weet je nog, die ouderwetse brainstormsessies? Je met z’n allen opsluiten in een hok om er een paar uur later met geweldige ideeën uit te komen. Vaak effectief, maar coronaproof is het helaas niet. Hoe kunnen we in deze tijd samen met collega’s ideeën uitbroeden? Wij ondervonden dat het digitale alternatief, een online brainstormsessie, heel goed werkt! Of het nu gaat om het herstructureren van een website of een stakeholderanalyse. Voor onze opdrachtgevers organiseerden we inmiddels verschillende online brainstorms door de tool MURAL in te zetten. In deze blog delen we de ervaringen en tips van onze consultants.

We helpen opdrachtgevers graag om de fysieke werkzaamheden digitaal voort te zetten. Maar voor welk soort vraagstukken kun je een online brainstorm inzetten? ‘Wij gebruikten MURAL onder andere voor een interactieve workshop, voor het herstructureren van een website, het maken van een stakeholderanalyse en een positioneringssessie,‘ vertelt Alize. ‘Het is dus voor veel doeleinden te gebruiken om in plaats van fysiek, digitaal aan de slag te gaan met elkaar.’

 

Online cardsorting werkt beter dan fysiek

Alize concludeerde dat een online brainstorm bij haar klant juist beter werkte dan een fysieke brainstorm. ‘MURAL bleek een enorm goed alternatief om een cardsortingsessie te organiseren. Eigenlijk zelfs veel handiger dan het alternatief, een fysieke muur met geeltjes. In de online variant plak je post-it’s op digitale whiteboards. Ik kon zo vooraf meerdere scenario’s uitwerken en uiteindelijk inzoomen op de meest kansrijke. We raakten zo niet het overzicht kwijt, want je kunt onbeperkt in- en uitzoomen.’

 

 

Voordelen online brainstorm

Wat is er nu zo fijn aan een online brainstorm? Drie waardevolle voordelen van onze collega’s:

  1. Amy: Doordat je alles op één groot bord hebt, leg je makkelijker verbanden en werk je de sessie heel gemakkelijk uit.
  2. Berline: Je kunt de gecreëerde content na afloop makkelijk delen met iedereen.
  3. Ellis: Je hebt de tijd om creatief na te denken en je krijgt de mogelijkheid om je ideeën direct visueel te maken. Daardoor kun je makkelijker verdergaan op andermans ideeën of je mening hierover delen.

 

Tips online brainstormsessie

Toch zijn er ook wat aandachtspunten voor een online brainstormsessie. Drie tips van onze collega’s om in je achterhoofd te houden:

  1. Denicio: Houd er rekening mee dat je minder tot geen oogcontact hebt met deelnemers en dat je ook hun lichaamstaal niet goed kunt lezen. Check dus regelmatig of deelnemers alles nog kunnen volgen.
  2. Alize: Deel de link naar je online brainstorm vooraf. Zo kunnen deelnemers in alle rust alvast het programma bekijken en wennen aan hoe het werkt. Maak heldere afspraken over wat wel en niet mag in de voorbereidingsfase (bijvoorbeeld: wel opmerkingen toevoegen, nog geen geeltjes verplaatsen).
  3. Amy: Neem deelnemers heel duidelijk mee over het bord en geef ze uitleg over je werkwijze en de volgorde die je hierbij aanhoudt. Als jij op jouw scherm naar links of rechts schuift, betekent dat niet dat zij dat ook zien. Bedenk ook een plan B, voor als plan A niet helemaal werkt. Als je deelnemers bijvoorbeeld een haperende internetverbinding hebben, of een laptop die niet goed werkt.

Meer weten over het organiseren van een online brainstorm? Neem contact met ons op.

Meer weten?

Neem telefonisch of via het contactformulier contact op.

Future Communication 030 – 219 38 51
(Vereist)