5 tips voor een goede vacature­tekst

Collega Marissa schreef een blog over arbeidsmarktcommunicatie en hoe jij mensen kunt aantrekken met jouw teksten. Nieuwsgierig? Lees hieronder meer.

 

Meer weten?

27 februari 2020

Het CBS rapporteerde onlangs dat er eind 2019 maar liefst 219.000 vacatures openstonden in Nederland. Al zes jaar lang stijgt dat aantal elk kwartaal. Als werkgever wil je voor elke openstaande functie de ideale kandidaat binnenhalen. Dus schrijf je netjes in bulletpoints op wat diegene moet kunnen, zet je er een wervend tekstje bij en klaar is kees. Toch?

 

Het probleem is alleen: dat doet bijna iedereen. Dit zorgt ervoor dat vacatureteksten er bijna allemaal hetzelfde uitzien. Hoe val je op tussen al dat vacaturegeweld? Volg deze vijf tips voor een goede vacaturetekst.

Meer weten?

Stel je vraag

1. Gebruik een dijk van een functietitel

Begin met het bedenken van een goede functietitel. Of beter gezegd: een functietitel die de lading dekt en aansluit bij je doelgroep. Het klinkt heel simpel en dat is het eigenlijk ook. Zoek je een webredacteur? Gebruik als functietitel dan ook gewoon ‘webredacteur’. Dat is namelijk het zoekwoord waar je doelgroep online op zoekt. Creativiteit is leuk, maar draagt vaak niet bij aan de vindbaarheid van de vacature. Mensen zoeken nou eenmaal niet op ‘webtovenaar’, ‘communicatietijger’ of ‘Java-wizard’.

 

2. Knal binnen met een wervende introductie

Voor de introductie van je vacaturetekst geldt eigenlijk ‘the first impression is everything’. Kandidaten lezen, logischerwijs, teksten van boven naar beneden. Met een goede intro trek je meteen de aandacht en enthousiasmeer je de kandidaat. Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde websitebezoeker binnen 5 tot 7 seconden besluit of hij/zij op de webpagina blijft. De intro moet dus meteen goed zijn. Benoem wat deze baan zo bijzonder maakt of wat er zo uniek aan is. Maak bijvoorbeeld duidelijk wat voor impact iemand maakt. Bij de zoektocht naar een medewerker voor een kinderdagverblijf kan dat zijn: ‘Dankzij jou gaan onze kinderen elke dag met een glimlach naar huis.’

 

3. Wees concreet, eerlijk en realistisch

Vacatureteksten worden vaak geschreven (of erger: gecopy-pastet) als advertentieteksten door werknemers die de aangeboden functie niet zelf uitvoeren. Maar het is veel belangrijker om zo realistisch mogelijk te vertellen wat de kandidaat nou eigenlijk gaat doen binnen de baan. Ga dus in gesprek met iemand die de functie echt uitvoert. Stel vragen om erachter te komen wat die persoon doet. Denk bijvoorbeeld aan: Hoe ziet je agenda eruit? Wat vind je leuk aan je werk? Maar vraag ook wat die persoon minder leuk vindt in zijn of haar werk? Het is ontzettend belangrijk om een concreet, eerlijk en realistisch beeld van de baan te schetsen. En niemand kan dat beter dan iemand die de functie al bekleedt.

 

4. Vermijd de clichébingo

‘Wij zijn een jong, dynamisch bedrijf en op zoek naar iemand die sturing geeft aan multidisciplinaire agile teams, die de roadmap afstemt met de stakeholders en die makkelijk fungeert tussen vraagstukken. Daarnaast beschik je over een hands-on-mentaliteit en ben je een echte teamplayer.’

Bingo! Niemand zit te wachten op generieke, nietszeggende teksten vol jeukwoorden. Want wat staat hierboven nou eigenlijk? Wat houdt de baan in? Hoe ziet je dag eruit? Probeer clichéwoorden zoveel mogelijk te vermijden. Ze dragen niet bij aan de leesbaarheid van je vacaturetekst. Bovendien krijgt de kandidaat zo geen idee waar hij of zij nou op solliciteert, of bij welk bedrijf.

 

5. Denk aan SEO

De laatste tip, maar zeker niet onbelangrijk: schrijf je vacaturetekst SEO-proof. Dit zorgt ervoor dat zoekmachines zoals Google jouw vacature kunnen vinden. En dat zorgt er vervolgens weer voor dat potentiële kandidaten jou vinden. Hoe? Gebruik de juiste (combinaties van) zoekwoorden. Kandidaten zoeken vaak op functietitel en plaatsnaam in combinatie met het woord ‘vacature’, bijvoorbeeld ‘vacature webredacteur Utrecht’. Je kunt ook gebruikmaken van een handige tool om de beste zoekwoorden te bepalen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Zoekwoordplanner van Google. Als je eenmaal weet welke zoekwoorden je gaat gebruiken, laat je deze op strategische plekken terugkomen in de vacaturetekst. Zo plaats je ze meteen in de titel en kun je ze in het midden en aan het eind van de tekst terug laten komen.

Met zo veel openstaande vacatures valt het niet mee om op te vallen en de juiste kandidaten naar je toe te trekken. Maar door deze vijf tips toe te passen op jouw vacaturetekst kom je al een heel eind.

Meer weten?

Vul je gegevens in en we nemen snel contact met je op. Of maak direct een afspraak.

(Vereist)