« Naar het blogoverzicht

#20jaarFC: ‘wat is een consultant zonder uitdagingen?’

20 jaar Future Communication: een mijlpaal voor het bureau en onze waarmakers. Hetty Kleine is al 12 jaar communicatieconsultant bij Future Communication en vertelt over haar persoonlijke mijlpalen.

Hetty: “12 van de 20 jaar heb ik als consultant bij Future Communication meegemaakt. En ik heb genoeg ingrediënten om een boek te beginnen. In het kort komt het erop neer dat het leven van een communicatieconsultant een soort terugkerend feestje is. Een feestje waarbij je voortdurend wordt uitgedaagd. Time flies when you’re having fun!”

Eerste opdracht: van 2 maanden naar 3 jaar

“Waternet was mijn eerste opdracht bij het bureau. In die tijd stond er nog Conclusion Communication op het visitekaartje. Waternet was bedoeld voor 2 maanden, maar ontpopte zich tot een klus van 3 jaar. Ik vond visiebepaling en assetmanagement namelijk té mooie uitdagingen om het fort eerder te verlaten. Toen het toch tijd werd voor een mooie nieuwe klus, bleek de keuze reuze.”

Een succesvolle aanpak en een leuk project

“Van Alliander naar Stichting Natuur & Milieu. Van Rijkswaterstaat naar een vreemde eend in de Conclusion-bijt: St. Jude Medical, een van de hoofdrolspelers in de internationale healthcaremarkt. Mijn pre-Conclusion-tijdperk met 10 jaar healthcare-ervaring kwam toen goed van pas. Hoe leuk was het om de werkelijk unieke MRI-bestendige pacemaker op de Nederlandse markt te lanceren!”

Hetty Kleine
Consultant Hetty Kleine in haar beginjaren bij Future Communication.

“Van radioloog tot cardioloog, van ’s lands zorgverzekeraars tot ziekenhuisbesturen en zelfstandige behandelcentra: het was een jaar van intensief bouwen aan relaties en heel hard werken. Van triggerende aankondigingsmailings tot grootse events waar nog lang over werd nagepraat. Het bleek een succesvolle aanpak én het was een leuk project – wat willen we nog meer?! Nou, something completely different.”

Winst behalen en heerlijk samenwerken

Omgevingscommunicatie. Deze communicatietak stond een jaar of 7 geleden nog volop in de steigers. Er was nog veel winst te behalen in het tijdig, eenduidig en consistent betrekken van de omgeving in alle facetten. Op naar provincie Zuid-Holland, waar ik hoog- en laaghangend fruit volop kon plukken. En niet te vergeten die fantastische club mensen met wie ik heerlijk heb samengewerkt. Gedreven, collegiaal, kundig.”

De droom van elke communicatieconsultant

“Mijn mooiste Zuid-Hollandse mijlpaal was toch wel het groot onderhoud van de Hartelbrug bij Spijkenisse. Groot in crisis, workload en intensieve samenwerking. En met een flinke dosis politiek-bestuurlijke commotie: de droom van elke communicatieconsultant. We hebben er met man, macht én communicatie voor gezorgd dat de voorspelde verkeersinfarcten werden voorkomen. Ik ontweek de rotte tomaten en was 24/7 alert.”

“Die alertheid was geen luxe, maar noodzaak. Vlak voor verkiezingen konden betrokkenen om 7 uur ’s ochtends opeens hele andere uitspraken doen dan we daags ervoor hadden afgesproken. Proactiviteit en zéér snel reageren was dan ook aan de orde van de dag. Na 2 maanden hadden we niet alleen een opgepoetste Hartelbrug, maar ook hechte contacten op alle niveaus: van inwoners tot gemeenteambtenaren en wethouders. Veel tijd om bij te komen was er na afloop niet. Maar zeg nou zelf, wat is een consultant zonder uitdagingen?”

Doelen bereiken met strategie en tactiek

“Na mijn tijd in Den Haag ging ik naar de provincie Noord-Holland. Daar bleek mijn Hartelbrug-ervaring goede input voor een soortgelijk traject: het onderhoud van de Ring Alkmaar. We hebben hard ingezet op de verwachte ernstige hinder en een niet-te-missen beroep gedaan op de keuze voor vervoersalternatieven. Hoe mooi om te zien dat onze strategie en tactiek hun doelen bereikten.”

Een uitdagend feestje

“Dit zijn slechts een paar mijlpalen. Ik heb anekdotes te over! Het komt erop neer dat het leven van een communicatieconsultant een soort terugkerend feestje is, waarbij je voortdurend wordt uitgedaagd. 12 jaar? Time flies when you’re having fun!”

Hetty Kleine
Hetty in 2018.